Чи законно під час війни відключати комунальні послуги за борги: коментар суду

Читать на русском
Також українцям не можуть нараховувати та стягувати з них будь-яку неустойку по комунальних послугах (штрафи та пеня), інфляційні нарахування, річні відсотки за заборгованість
Ілюстративне фотоdepositphotos.com

В Україні під час воєнного стану відключення абонентів від надання послуг ЖКГ, а також зупинка їх надання через борги суворо заборонені. Існують постанови Уряду України, які регулюють ці заборони.

Про це сказано в коментарі сьомого апеляційного адміністративного суду.

Вказується, що під час воєнного стану в Україні діє також заборона, згідно з якою українцям не можуть нараховувати та стягувати з них будь-яку неустойку по комунальних послугах (штрафи та пеня), інфляційні нарахування, річні відсотки за заборгованість по комунальних послугах і так далі.

Проте, це не привід не платити за комунальні послуги.

«Таким чином законодавцем забезпечено безперебійне надання послуг навіть за наявності боргів. Однак це не звільняє споживачів послуг від оплати їх у повному обсязі, адже наповнення бюджету є однією зі складових стабільності економіки» - сказано в коментарі.

Нагадаємо, 29 липня Верховна рада впровадила заборону на підвищення тарифів на газ і тепло для населення на час воєнного стану і ще пів року після його закінчення.

Також Верховна рада на період дії воєнного стану заборонила примусове стягнення заборгованості з фізичних осіб за житлово-комунальні послуги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: