Україна може отримати від США керовані 155-мм снаряди Excalibur – ЗМІ

Читать на русском
М982 Excalibur - це керований високоточний снаряд підвищеної дальності. Його відхилення від заданої цілі - менш як два метри, бойова ефективність рівноцінна десяти стандартним снарядом 155 мм
М982 Excaliburmil.in.ua

Україна в найближчому майбутньому може отримати від США керовані снаряди Excalibur для артилерії стандарту НАТО - калібру 155 мм. В анонсованому і вже підписаному пакеті військової допомоги цих снарядів офіційно немає.

Про це повідомляє американське видання Politico.

Видання зазначає, що прямо зараз, у складі нового пакету, снаряди передаватися не будуть; це відбудеться в найближчому майбутньому.

«Снаряди дадуть українцям нову високоточну зброю, за допомогою якої можна буде вражати закопані російські позиції та командні пункти» - сказано в матеріалі.

Кулеба скоординував із Блінкеном подальше постачання зброїГлова МЗС України Дмитро Кулеба скоординував із держсекретарем США Ентоні Блінкеном подальші поставки озброєння від США та інших партнерів.

Втім, експерти вважають, що керовані снаряди Excalibur вже були успішно застосовані в Україні. Зокрема, саме ними були зруйновані мости через Дніпро біля тимчасово окупованих Херсона та Нової Каховки. Якщо російська ППО може перехопити ракети РСЗВ HIMARS, то керовані снаряди артилерії перехопити неможливо в принципі.

М982 Excalibur - це керований високоточний снаряд підвищеної дальності. Його відхилення від заданої цілі - менш як два метри, бойова ефективність рівноцінна десяти стандартним снарядам 155 мм. Excalibur можна запускати на відстань до 57 км, також він сумісний з будь-якими артилерійськими знаряддями стандарту НАТО - в тому числі з тими, які є на озброєнні ЗСУ: 155-мм гаубицею M777, 155-мм САУ Archer виробництва Швеції, а також з німецької САУ PzH 2000.

Нагадаємо, раніше американські військові експерти та фахівці з національної безпеки закликали адміністрацію США негайно передати Україні якомога більше зброї. Вони заявили, що зараз настав вирішальний момент у війні проти росії.

19 серпня президент США Джозеф Байден схвалив новий пакет військової допомоги Україні загальною вартістю в 775 мільйонів доларів. Основне, що до нього увійде - це безпілотні літальні апарати-розвідники, а також бронеавтомобілі із захистом від підриву на мінах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: