Робота медиків в окупації не вважатиметься колабораціонізмом – МОЗ

Читать на русском
Робота медиків на окупованій території не вважатиметься колабораціонізмом. Але згода очолити умовний окупаційний департамент охорони здоров'я – це, безумовно, співпраця з ворогом.
Слово і діло

Надання медичної допомоги та робота в закладі охорони здоров'я на окупованій території не вважатимуться колабораціонізмом.

Про це глава МОЗ Віктор Ляшко заявив в інтерв'ю РБК-Україна.

Росія не дозволяє доставити ліки на окуповані території – ЛяшкоУкраїна вже пів року не може завезти необхідні медикаменти на тимчасово окуповані території, адже росія не погоджується на коридори.

«Це була наша позиція, яку ми узгоджували з силовими структурами, і робили з цього приводу декілька заяв. Співпраця з окупантами з політичних мотивів, яка буде зафіксована – це можна вважати колабораціонізмом», – заявив Ляшко.

За його словами, українські медики можуть працювати та надавати допомогу, у тому числі в лікарнях, керівником яких призначено ставлеників росіян.

«Це не співпраця – це виживання. Але якщо людина сама проявила ініціативу, захотіла очолити якийсь умовно створений «департамент охорони здоров'я» і підтримує окупантів – тоді, зрозуміло, що це співпраця», – додав голова МОЗ.

Надання медичної допомоги окупантам також законне, розповів Ляшко: «Женевська конвенція 1949 року передбачає, що в закладі охорони здоров'я надається медична допомога всім, хто доставляється до закладу охорони здоров'я. І лікар на операційному столі не визначає критеріїв».

Нагадаємо, раніше у Національній поліції розповіли, що в Україні не спостерігається зменшення кількості виявлених фактів колабораціонізму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: