Оновлення навчальної програми через війну: які зміни внесли

Читать на русском
МОН внесло зміни до шкільних програм з історії, літератури, Захисту України, Основ здоров'я, географії та правознавства.

У зв'язку з викликами, які виникли внаслідок повномасштабної війни з росією, зміст навчальних програм загальної середньої освіти було переглянуто та оновлено.

Про те, як зміни внесли, розповіли у Міністерстві освіти та науки.

Історія

До програм предметів «Історія України», «Всесвітньої історії» для 6-11 класів, а також курсу «Історія: Україна та світ» (10 клас) внесено зміни з урахуванням нових історіографічних напрацювань.

«Наприклад, в оновлених програмах пропонується погляд на СРСР як на державу імперського типу. Також програми орієнтують на вивчення не лише інструментів насильства, яке у ХХ столітті зазнавали українці, а й опору йому. Частина змін у навчальних програмах спрямована на розширення просторових контекстів української історії, створення додаткових можливостей для аналогій та порівнянь», – розповіли у МОН.

Зміни у шкільній програмі: творчість Гоголя та Булгакова вирішили залишитиМОН хоче залишити у програмі зарубіжної літератури письменників, чия творчість чи біографія тісно пов'язані з Україною.

Крім того, програма змінена в частині новітньої історії, насамперед подій, пов'язаних із збройною агресією росії проти України: передбачено окремий блок щодо війни, яка розпочалася у 2014 році.

Запроваджено такі терміни як «присвоєння суверенітету», «руський мир», «рашизм»; уточнено контекст застосування поняття «колабораціонізм».

«Захист України»

У змісті навчальної програми з цього предмета посилено військово-патріотичну складову. Програму також доповнили інформацією про війну з росією, героїв цієї війни та про досвід ведення бойових дій. Переглянуто та доповнено теми розділів з вогневої підготовки, до медичної допомоги та цивільного захисту.

«Основи здоров'я»

У програмі розширили розділ «Безпека та здоров'я людини» – додано питання, пов'язані з ризиками воєнного часу, зокрема: сигнали оповіщення населення, дії під час повітряної тривоги, обстрілу тощо.

Правознавство та географія

Як розповіли у МОН, програму з основ правознавства, громадянської освіти розширили вивченням питань, пов'язаних із правами людини, з російсько-українською війною та інформацією про Міжнародне гуманітарне право.

У програмі географії переглянуто обсяг навчального часу вивчення країн у світлі сучасної війни з рф. Крім того, до змісту теми «Країни Азії» додано інформацію про Корею.

Література

З програм предметів з літератури вилучили російських та білоруських авторів.

Так, у рамках предмета «Зарубіжна література» замість росіян вивчатиме творчість таких письменників, як Жан де Лафонтен, О. Генрі, Анна Гавальда, У. Старк, Джон Бойн, Е. Шмітт, Йозеф Рот, А. Гранах тощо.

Новий навчальний рік: скільки українських шкіл готові до занять у класахДо навчання дітей у режимі офлайн з 1 вересня готова поки що лише третина українських шкіл, повідомив глава МОН.

Замість творів російських поетів у програму включено шедеври світової лірики.

При цьому в курсі «Зарубіжна література» вивчатимуться твори письменників, які писали російською мовою, але чиє життя та творчість були тісно пов'язані з Україною – Микола Гоголь, Володимир Короленко, твір Михайла Булгакова «Собаче серце» (на вибір учнів та вчителі) .

У списку творів для додаткового читання залишено для вибору вчителем твори Ільфа та Петрова («12 стільців») та Анатолія Кузнєцова («Бабин Яр»). Залишено вивчення творів кримськотатарського письменника Т. Халілова.

Крім того, МОН вилучило зі списку рекомендованих програми «Література (російська та зарубіжна)», «Російська мова для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою» для 5-9 класів, програми з російської мови для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською мовою/з навчанням російською мовою для 10-11 класів, «Російська мова та література (інтегрований курс) для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою» для 10-11 класів.

Нагадаємо, право вибору форми навчання дітей із 1 вересня залишиться за батьками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: