Убивцю Ірини Ноздровської засудили до 15 років ув'язнення

Читать на русском
Шевченківський райсуд Києва засудив Юрія Россошанського, якого обвинувачують у вбивстві активістки Ірини Ноздровської наприкінці 2017 року, до 15 років позбавлення волі.

Шевченківський райсуд Києва засудив Юрія Россошанського, якого обвинувачують у вбивстві активістки Ірини Ноздровської наприкінці 2017 року, до 15 років позбавлення волі.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Відомо, що у середу, 3 серпня, чоловіка засудили за умисне вбивство з особливою жорстокістю (п. 4 ч. 2 ст. 115 КК України). Прокурори довели, що у грудні 2017 року він напав на Ноздровську з ножем на зупинці у селі Демидів Київської області та скинув тіло у річку. Вона загинула від багатьох колото-різаних ран.

Россошанський своєї провини не визнав, проте суд дійшов висновку, що провину чоловіка у вчиненні та навмисному вбивстві Ноздровської з особливою жорстокістю беззастережно доведено.

Прокурори підтримали звинувачення щодо громадянина за фактом умисного вбивства, скоєного з особливою жорстокістю (п. 4 ч. 2 ст. 115 КК України).

«Під час судового розгляду доведено, що у грудні 2017 року в селі Демидів засуджений на зупинці громадського транспорту з ножем кинувся на потерпілу. Він завдав їй значної кількості ударів у область обличчя та шиї. Після цього скинув тіло до річки неподалік села. Смерть активістки настала внаслідок численних колото-різаних ран», – йдеться у повідомленні прокуратури.

Дочка Ноздровської заявила, що поліція планує зняти з неї охоронуАнастасія Ноздровська - дочка вбитої правозахисниці Ірини Ноздровської повідомила, що правоохоронці планують зняти з неї охорону.

Суд визнав обґрунтованими доведені прокурорами докази, визнав чоловіка винним і призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

За клопотанням прокуратури під час судового розслідування він перебував під вартою.

Нагадаємо, тіло Ірини Ноздровської було знайдено 1 січня в одній із річок у Київській області. Її смерть настала за два-три дні до того, як знайшли тіло. За попередніми даними експертизи тіла, Ірина померла від багатьох колото-різаних ран.

Ірина Ноздровська особисто вела справу у суді про ДТП, у якій загинула її сестра. Смертельна аварія сталася 30 вересня 2015 року в селі Демидів Вишгородського району Київської області. Тоді Дмитро Россошанський, перебуваючи у стані наркотичного сп'яніння, своєю машиною на смерть збив односельчанку 26-річну Світлану Сапатинську. Юрій Россошанський доводиться батьком винуватця смертельної ДТП.

Дядько винуватця ДТП на той момент був головою районного суду Вишгороду. Родичі та друзі Россошанського неодноразово погрожували розправою Ірині та її родині, про що є зареєстровані кримінальні провадження.

У травні 2017 року Россошанського засудили до 7 років ув'язнення, його захист подав апеляцію. Юрій Россошанський визнав підозру та запевнив, що на нього не тиснули.

У липні Россошанському змінили підозру із ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу (навмисне вбивство) на ч. 2 п. 4 ст. 115 (навмисне вбивство, скоєне з особливою жорстокістю).

8 січня 2018 року Нацполіція офіційно заявила про затримання підозрюваного у вбивстві Ірини Ноздровської.

9 січня суд заарештував підозрюваного у вбивстві Ірини Ноздровської Юрія Россошанського, який розповів деякі подробиці скоєного злочину: за його словами, він діяв один і вбив Ноздровську внаслідок сварки з нею на зупинці громадського транспорту в селі Демидів.

Проте батьки та донька правозахисниці переконані, що Россошанський не сам вбивав Ноздровську та що до вбивства причетні інші люди.

1 вересня 2020 року Шевченківський райсуд Києва дослідив матеріали негласних слідчих дій у справі про вбивство Ноздровської. Зокрема, в суді було заслухано записи розмови Россошанського з Андрієм Небітовим, який очолював відділ кримінальної поліції Київської області. Згідно з цими записами, Россошанський домовився з поліцією про те, що його дії кваліфікуватимуться як вбивство у стані афекту. Россошанський особисто подякував Небітову за цю домовленість.

Було досліджено й експертизу, яка не підтвердила те, що в момент вбивства Ноздровської Россошанський перебував у стані афекту.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: