Антибіотики тепер можна купити лише за рецептом: як і де отримати призначення лікаря

Читать на русском
Антибіотики з 1 серпня можна купити лише за рецептом лікаря – як це зробити. Зазначимо, на територіях, де ведуться бойові дії, аптеки поки що відпускатимуть антибіотики без рецепта.

В Україні з 1 серпня купити антибіотики в аптеках можна буде лише за рецептом. У закладах, підключених до електронної системи охорони здоров'я, лікар має виписати електронний рецепт. Якщо установа поки не працює з ЕСОЗ, лікар має виписати пацієнтові паперовий рецепт.

Про це повідомляє МОЗ.

Україна повністю переходить на е-лікарняні: як їх оформлятимутьЗ 1 жовтня електронні лікарняні повністю замінять паперові. Як оформити і користуватися е-лікарняним – в матеріалі.

«Важливо, аби саме лікар зробив призначення, оскільки недоцільне та неправильне вживання антибіотиків може не тільки зашкодити людині, але й стимулює розвиток глобальної проблеми – антибіотикорезистентності, внаслідок чого бактерії набувають стійкості до антибіотиків. Так, уже зовсім скоро інфекційні хвороби, які наразі швидко та без наслідків лікуються антибіотиками, можуть стати смертельно небезпечними», – пояснили нововведення у МОЗ.

Як отримати рецепт на антибіотик:

  • Пацієнт повинен звернутися до лікаря. Це може бути лікар як первинної медичної допомоги, так і спеціаліст (терапевт, хірург, стоматолог тощо). Декларація для цього не потрібна.

  • Після огляду лікар за потреби випише е-рецепт на антибіотик та видасть пацієнтові інформаційну довідку, що містить всю інформацію про призначення (або паперовий рецепт, якщо установа не працює з ЕСОЗ).

  • Пацієнт може придбати антибіотик за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо надати інформаційну довідку або паперовий рецепт. Зазначимо, купити антибіотик за рецептом можна протягом 30 днів із моменту його виписки.

У МОЗ наголосили, що на тимчасово окупованих територіях, а також на територіях, де ведуться бойові дії, аптеки на час дії воєнного стану відпускатимуть антибіотики без рецепта.

Крім того, волонтери на запит військової частини, підрозділу або певної медичної установи, як і раніше, можуть закуповувати антибіотики у дистриб'юторів без рецепта.

Нагадаємо, що з початку року українські лікарні, які надають стаціонарну допомогу, почали вести облік загального споживання 29 антибіотиків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: