Антибіотики продаватимуть за рецептом: у МОЗ розповіли, для кого зроблять винятки

Читать на русском
Антибіотики в Україні з 1 серпня аптеки відпускатимуть лише за рецептом – виняток зроблять для медзакладів, що знаходяться на окупованих територіях та в районах проведення бойових дій.

Антибіотики в Україні з 1 серпня аптеки відпускатимуть лише за рецептом – виняток зроблять для медзакладів, що знаходяться на окупованих територіях та в районах проведення бойових дій.

Про це РБК-Україна повідомили у пресслужбі МОЗ.

Нововведення поступово впроваджуватимуться в рамках перехідного періоду в медичних закладах, що працюють із електронною системою охорони здоров'я (ЕСОЗ). Якщо заклад охорони здоров'я, до якого звертається пацієнт, не підключений до ЕСОЗ, лікар, як і раніше, має виписати паперовий рецепт.

«Фармацевт зможе відпустити антибіотик в аптеці у три способи: за електронним рецептом, за паперовим рецептом та інформаційною довідкою, яка на перехідному періоді буде прирівняна до офіційного документу», - сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Глава МОЗ озвучив план впровадження електронного рецептуУ 2021-2023 роках в Україні хочуть упорядкувати ринок ліків і започаткувати електронний рецепт. Про це заявили в МОЗ.

За словами чиновника, реалізація цього рішення є одним із кроків у протидії глобальній проблемі резистентності до антибіотиків, а також дозволить відстежувати дані щодо призначення та обсягів використання антибіотиків в Україні.

Виняток діятиме лише для тих аптек, що знаходяться у районі проведення військових (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації. Такі аптеки тимчасово на період дії військового стану зможуть й надалі відпускати пацієнтам рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря.

Також передбачається норма, що дозволяє військовим адміністраціям, підрозділам ЗСУ, волонтерським та благодійним організаціям закуповувати рецептурні ліки для потреб воєнного часу без рецепта.

Нагадаємо, із серпня нинішнього року громадяни України зможуть купувати в аптеках антибіотики лише за наявності електронного рецепту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: