Єгипет розірвав довоєнні контракти на постачання понад 200 тонн українського зерна – ЗМІ

Читать на русском
Єгипет розірвав контракти на постачання 240 тонн української пшениці, укладені ще у грудні. Пшениця мала бути відвантажена у лютому та березні.
Reuters

Єгипет розірвав контракти на постачання загалом 240 тонн української пшениці, які були заброньовані з постачанням у лютому та березні, але так і не були відвантажені через початок війни.

Про це повідомляють Reuters та Bloomberg з посиланням на джерела.

Скільки зернових експортує УкраїнаЯк змінювався обсяг експорту зернових та зернобобових з України – на інфографіці Слово і діло.

За словами двох джерел, Генеральне управління Єгипту з постачання товарів (GASC) звільнило торгові компанії, які повинні поставити чотири вантажі – Nibulon і Inerco – від їхніх договірних зобов'язань, незважаючи на те, що в контрактах GASC не було застереження про форс-мажор.

Видання зазначають, що Єгипет є найбільшим у світі імпортером пшениці і залежить від поставок Чорним морем. Після початку повномасштабної війни в Україні Єгипет намагався диверсифікувати постачання пшениці, купивши в липні понад мільйон тонн через тендери та прямі закупівлі, щоб збільшити свої стратегічні запаси. За словами офіційних осіб, зараз у Єгипті є запаси пшениці більш як на сім місяців.

Контракти на чотири вантажі було укладено ще у грудні за ціною від 346 до 360 доларів за тонну, включаючи вартість доставки. Після того, як війна прискорила зростання світових цін на зерно, GASC у квітні заплатила 494,25 долара за тонну пшениці.

Нагадаємо, Україна планує експортувати близько трьох мільйонів тонн зерна щомісяця, відправляючи його морем у рамках «зернового коридору».

Угода про вивезення зерна почне працювати вже найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: