Скільки українців втратили роботу та зазнали зниження зарплати – результати опитування

Читать на русском
Станом на липень майже 40 відсотків українців втратили роботу. Серед тих, хто мав роботу до війни, працюють 59 відсотків. При цьому половина тих, хто працює, зазнали зниження зарплати.

В Україні зросла кількість тих, хто втратив роботу – з 35% у червні до 39% у липні. Серед них найбільше жителів сходу, жінок, найбідніших, тих, хто працює у приватному секторі або має власну справу, а також переселенців.

Про це свідчить опитування, проведене соціологічною групою «Рейтинг» 23-24 липня.

Сьогодні серед тих, хто мав роботу до війни, працюють 59%: повноцінно – 34%, віддалено чи частково – 19%, знайшли нову роботу – 6%.

При цьому опитування показало, що половина працюючих зазнали зниження зарплати від 10% і більше. У 43% зарплата не змінилася, у 9% – зросла. Зниження доходів більше відчули ті, хто працює віддалено чи частково, а також підприємці. Більшість держслужбовців зберегли зарплату.

Як змінювався рівень безробіття в Україні за останні 17 роківВ Україні зафіксовано найвищий рівень безробіття за чотири роки – 10,5 відсотків за перший квартал 2021-го.

57% готові працювати і за умови зниження зарплати, 40% у такому разі мають намір шукати нову роботу.

83% опитаних упевнені, що у наступні півроку вони збережуть своє робоче місце, не впевнені у цьому – 11%.

При цьому майже 40% українців переконані, що змогли б швидко знайти роботу у разі її втрати. У 57% такої впевненості немає – найчастіше це люди старшого віку, жінки, працівники державного сектору.

Серед тих, хто зараз у пошуку роботи, більшість готова змінювати сферу діяльності. Домінуючим критерієм у виборі роботи залишається зарплата (70%).

Соціологи також зазначають, що майже вдвічі зросла кількість українців, які хочуть розпочати власний бізнес: сьогодні 45% хотіли б зайнятися підприємництвом, 9% уже мають власну справу, 46% не мають такого бажання.

Нагадаємо, за даними НБУ станом на початок червня, більшість українських підприємств не можуть виплачувати своїм співробітникам зарплату на довоєнному рівні.

Міжнародна організація праці повідомляла, що з початку повномасштабної війни в Україні втрачено близько 4,8 мільйонів робочих місць.

Чому кількість офіційно безробітних в Україні зменшилась і що буде на ринку праці після війни – у матеріалі «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: