В Україні буде нова хвиля внутрішньої міграції: Верещук назвала причину

Читать на русском
Перед опалювальним сезоном буде нова хвиля переміщення громадян усередині країни – люди виїжджатимуть із регіонів, де не буде комфортних умов, щоб перезимувати.

Перед опалювальним сезоном буде нова хвиля переселення українців зі східної частини країни на західну. В уряді прогнозують переміщення до 500 тисяч людей.

Про це віцепрем'єр – міністр з питань реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук сказала в ефірі телемарафону.

Більшість біженців поки не планують повертатися додому – ООНБільшість українських біженців хочуть повернутися додому, але поки що не вщухнуть бойові дії залишаться в країнах свого перебування.

«Лише 4,5 млн внутрішньо переміщених людей зареєстровано, а майже 7 млн є внутрішньо переміщеними особами. Ми прогнозуємо нову хвилю переміщень зі Сходу на Захід, до 500 тисяч ми прогнозуємо людей. Наприклад, Запорізька область, Енергодар фактично відрізаний від газопостачання: сьогодні ми розмовляли з керівництвом ОВА – немає можливості відновити газопостачання. Люди змушені будуть виїжджати та шукати притулку на Західній Україні», – розповіла віцепрем'єр.

Верещук додала, що переселенці, які мешкають у санаторіях та інших місцях без опалення, напередодні зими будуть переселені туди, де опалення є. Крім того, для проживання внутрішньо переміщених осіб продовжать використовувати школи.

«Ми вирішили з керівництвами ОВА, що саме вони нададуть нам план куди і кого можна перемістити, де потрібно утеплити і як це зробити. Крім того, буде спрощено питання проведення тендерних закупівель та процедур для реконструкції таких гуртожитків, енергоаудиту», – сказала вона.

Нагадаємо, якраз нещодавно мер Краматорська розповів, у яких умовах доведеться жити людям узимку. У місті не буде газу, опалення та води.

Наприкінці березня в Україні запустили програму допомоги громадянам, які вимушено залишили свої будинки через бойові дії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: