Корупційна схема у Держпродспоживслужбі: підозру отримали майже всі топ-керівники

Читать на русском
Майже всі топ-керівники Держпродспоживслужби отримали підозру за участь у корупційній схемі. Мова про незаконне освоєння 680 млн гривень.

У Державній службі з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів викрито масштабну корупційну схему. За інформацією правоохоронців, керівництво структури намагалося створити підконтрольне підприємство, яке протягом року мало незаконно «освоїти» понад 650 млн гривень бюджетних коштів.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Рада схвалила антикорупційну стратегію до 2025 рокуПарламент 310 голосами ухвалив антикорупційну стратегію України. За словами Руслана Стефанчука, стратегія допоможе заощаджувати до 200 млрд гривень на рік.

Про підозру за двома статтями КК – ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна чи заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) повідомили:

  • в.о. голови Держпродспоживслужби;

  • заступнику голови Держпродспоживслужби;

  • директору фінансового департаменту Держпродспоживслужби;

  • керівнику сектору державних закупівель Держпродспоживслужби;

  • в.о. директора одного із державних підприємств;

  • керівнику приватної компанії.

Ці чиновники хотіли створити підконтрольне їм підприємство, головним завданням якого була б участь у тендерних процедурах.

Як повідомляє СБУ, через цю структуру чиновники планували освоїти бюджетні кошти, які уряд виділив на інформатизацію Держпродспоживслужби у 2022 році – мова, попередньо, про 680 млн гривень.

«Високопосадовці розрахували, що для старту роботи такого підприємства необхідно 2,5 млн грн. З метою отримання вказаних коштів Держпродспоживслужба оголосила тендер на закупівлю послуг з розробки бази даних електронного державного реєстру кормових добавок. На це виділили 2,6 млн грн із державного бюджету. Тендер виграла афілійована з держустановою фірма. І це при тому, що у порівнянні з іншими учасниками тендерної процедури, дана фірма запропоновала найвищу ціну», – розповіли в СБУ.

Кіберфахівці СБУ задокументували, що переможець «надав» Держпродспоживслужбі «готовий реєстр» вже за добу після укладання договору. За це з державного бюджету фірма отримала 2,3 млн грн.

«Втім, ініційована СБУ перевірка показала, що зараз у Держпродспоживслужби відсутня база даних електронного реєстру, а укладання вказаного договору спричинило нанесення збитків державі у розмірі 2 313 000 грн. Як результат, двом високопосадовцям категорії «А» Держпродспоживслужби та чотирьом іншим фігурантам повідомлено про підозру», – додали у СБУ.

Нагадаємо, на інфографіках «Слово і діло» можна переглянути, яке місце в рейтингах корупції посідала Україна, а також які результати роботи показували антикорупційні органи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: