Верещук розповіла, чому в росії блокують повідомлення про обмін загиблими з Україною

Читать на русском
У росії дуже бояться озвучувати людям реальні цифри втрат в Україні, тому всіляко приховують інформацію про обміни тілами загиблих
Ілюстративне фотоФото УНІАН

У росії активно блокують всі повідомлення про обмін тілами загиблих з Україною через їхню кількість - російські окупанти вже втратили десятки тисяч одиниць особового складу. Саме з цієї причини росія намагається не афішувати такі обміни.

Про це розповіла міністр з питань реінтеграції Ірина Верещук в ефірі Національного телемарафону.

«Вони не афішують тому, що втрат дуже багато. Це десятки тисяч. Я переконана, я точно знаю, що вони зазнають величезних втрат. Звичайно пропаганда та їхній блок, який стоїть на ці питання не дозволяє всім в росії про це дізнатися. Але, матері та рідні вже можуть переконатися що таке «русский мир» на практиці. Коли до них приїжджають труни або навіть і такі не доїжджають, бо їм не можна про це говорити, їх залякують. Вони намагаються звернутися до нас, звичайно це одиниці. У більшості випадків їм не дають це зробити» - розповіла міністр.

Верещук додала, що є проблеми з ідентифікацією тіл загиблих. Україна працює за стандартами Європейського Союзу. У росії, як в країні не особливо розвиненій, працюють якісь свої процедури, тому все відбувається дуже повільно і тупо.

«У нас є свої експертизи й вони дуже добре працюють. У росії, як у нерозвиненої країни, свої протоколи. Ми ж діємо за протоколами Європейського Союзу, міжнародно визнаними протоколами. Ідентифікація відбувається саме по ДНК, а також впізнання за тими ймовірними ознаками, які є. У нас понад 400 тіл, які ми повернули. Цей процес триває. Ми знаємо, як це зробити через Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Сьогодні я з ними знову зустрічалася і ми робили, як зробити так, щоб повернути нашим українським родинам тіла для поховання їх з християнськими традиціями» - зазначила міністр.

Нагадаємо, в Запорізькій області у вівторок, 28 червня, пройшла чергова операція з повернення тіл загиблих українських військових. Попередня операція з обміну тілами проводилася 21 червня.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: