Київ виключили з рейтингу найкомфортніших міст: хто посів перше та останнє місце

Читать на русском

Відень зайняв перше місце в рейтингу найкомфортніших для життя міст. До першої трійки також увійшли Копенгаген та Цюріх, замикає рейтинг Дамаск.

Київ через війну в Україні виключили з рейтингу найкомфортніших міст світу. Перше місце у рейтингу вже втретє посідає столиця Австрії Відень.

Рейтинг щороку складає The Economist Intelligence Unit. Автори дослідження оцінюють стабільність, сферу охорони здоров'я, культуру та довкілля, освіту та інфраструктуру міст.

Окрім Києва, війна в Україні вплинула також на позицію Москви та Санкт-Петербурга. Російська столиця втратила 15 позицій у рейтингу комфорту, Петербург – 13. Як пояснили у дослідженні, у містах фіксують падіння балів через посилення нестабільності, цензури, введення західних санкцій та виходу компаній із країни.

Перша п'ятірка рейтингу виглядає так: Відень, Копенгаген (Данія), Цюріх (Швейцарія), Калгарі та Ванкувер (Канада). Загалом у десятці найкомфортніших – західноєвропейські міста, а також кілька міст Канади.

Замикають рейтинг Тріполі (Лівія), Лагос (Нігерія) та Дамаск (Сирія).

Автори дослідження зазначають, що порівняно з попередніми двома роками, коли позицію у рейтингу багато в чому визначала ситуація з COVID-19, цього року ситуація нормалізувалася.

Проте тепер на рейтинг серйозно впливає війна в Україні, оскільки зберігається загроза безпеці, є перешкоди експорту енергоносіїв та продуктів, погіршується глобальна інфляція та зростання. У дослідженні наголошується, що навіть там, де стабільності нічого не загрожує, криза вартості життя послабить інвестиції в інфраструктуру, охорону здоров'я та освіту, а також споживчі витрати, що підтримують культурне життя.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна вивчити, як змінювалося місце України у міжнародних рейтингах за останні сім років.

Крім того, «Слово і діло» аналізувало, як змінювалося місце України у всесвітньому рейтингу щастя та якості життя.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: