Скільки часу забере відновлення сховищ у школах – оцінка експерта

Читать на русском
Щоб привести до ладу всі сховища в українських школах може знадобитися рік, вважає координатор Великого будівництва Юрій Голик.
Фото надане пресслужбою

Влада має провести інвентаризацію всіх шкіл та всіх сховищ. Щоб привести всі сховища в порядок, може знадобитися рік.

Таку оцінку в інтерв'ю «Слово і діло» дав Юрій Голик, який координував програму «Велике будівництво».

«Я гадаю, що за рік цілком можливо в кожній школі сховища привести до ладу. Адже раніше сховища існували, були заняття з військової підготовки. Туди ж ніхто не ходив, ніхто не займався – ніхто не знає, як зібрати/розібрати автомат, ніхто не знає, як користуватись протигазом… І якісь комісії, які з районо/гороно приймали кожну школу до навчального року, ставили галочки, що сховище є. Справді, воно формально є, але ви справедливо помітили, що туди свою дитину привести не можна», – сказав Голик.

Надійні укриття у разі війни: скільки бомбосховищ у великих містахСкільки в обласних центрах України є спеціальних укриттів, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

Тепер, каже Голик, влада має влаштувати інвентаризацію всіх шкіл та всіх сховищ, розглянути кожну школу «під мікроскопом», адже російські ракети літають по всій Україні.

«Повинні бути виділені гроші на приведення їх до ладу, бо на безпеці не можна економити: будь-яка заощаджена гривня або тисяча гривень – це чиєсь життя», – зазначив він.

Голик нагадав, що свого часу схожа проблема була зі шкільними вбиральнями: у більшості сільських шкіл вони були на вулицях. Тим не менш, держава знайшла у собі сили вирішувати проблему, виділяючи окремі гроші. «Держава за два останні роки понад 300 шкіл упорядкувала по всій країні. Так, це мало, але ми нарощували темпи», – додав він.

Нагадаємо, у Міністерстві освіти повідомили, що навчальний рік 1 вересня у школах, університетах та закладах професійно-технічної освіти розпочнеться у режимі офлайн.

В уряді вже підготували план організації навчання в умовах війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: