Російські окупанти на ЧАЕС вкрали та знищили майна на 135 мільйонів доларів

Читать на русском
Список майна, яке було вкрадено або знищено, станом на 2 червня становить 698 комп'ютерів, 344 одиниці автомобільної техніки, щонайменше 1500 дозиметрів
Ілюстративне фотоFacebook

Під час окупації Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) рашисти абсолютно розграбували її майно. Збитки від грабежів і руйнувань оцінюються в 135 мільйонів доларів. Деяке обладнання, вкрадене окупантами, змогли відстежити завдяки GPS-трекерам - і виявили його на території Білорусі.

Про це повідомляє американське видання The Washington Post.

Так, список майна, яке було вкрадено або знищено, станом на 2 червня становить 698 комп'ютерів, 344 одиниці автомобільної техніки, щонайменше 1500 дозиметрів, а також майже все обладнання для пожежогасіння та програмне забезпечення. При цьому список не є повним - росіяни вкрали, підірвали або пошкодили дуже багато майна на станції та навколо неї.

Біля ЧАЕС знайшли схованку російських зарядів розмінуванняУ зоні відчуження Чорнобильської АЕС вибухотехніки виявили схованку зарядів, які покинули окупанти.

Є й людські втрати - за час окупації дев'ять співробітників ЧАЕС були вбиті рашистами, ще п'ятеро викрадені окупантами, їх доля нині невідома.

Директор Чорнобильської зони відчуження Євген Крамаренко розповів виданню, що в перший же день окупації на ЧАЕС прибув російський генерал, який заявив, що головний тепер тут він, а також співробітники Росатому - російської структури, яка повинна була привласнити атомну електростанцію собі.

«Я вважаю, що в той час, коли вони прийшли, вони планували бути там постійно, вони планували взяти управління на довгий час» - сказав він.

До моменту вторгнення на ЧАЕС перебувало кілька сотень співробітників. Під наглядом з боку окупантів вони працювали практично без перерв і відпочинку, забезпечуючи безпеку станції та роботу систем. А окупанти систематично крали та знищували обладнання ЧАЕС.

Всі російські окупанти, які копали окопи в Рудому лісі біля ЧАЕС, можуть померти – ЕнергоатомРосійські окупанти, які вирішили здуру обкопуватися на території Рудого лісу біля ЧАЕС, отримали такі дози опромінення, що їх чекає променева хвороба

При цьому вже після деокупації станції вдалося відстежити частину обладнання - вона опинилася на території Білорусі. Його зафіксували вздовж білоруського кордону, а також у Гомелі, Мінську та низці інших населених пунктів. Втрати від крадіжок та вандалізму росіян становлять щонайменше 135 млн доларів - і багато з вкраденого або зруйнованого просто незамінне, наприклад, ПЗ, розроблене спеціально під потреби ЧАЕС. Також пропало обладнання для моніторингу радіаційної ситуації в зоні відчуження.

Зараз на ЧАЕС працюють над новими планами евакуації у разі повторного вторгнення рашистів з боку Білорусі. При цьому реальну небезпеку становлять тільки літні пожежі в лісах - все обладнання, яке потрібно для боротьби з вогнем, російські окупанти теж або вкрали, або знищили.

Нагадаємо, Офісу генпрокурора України вдалося встановити особу російського генерала, який керував армією під час захоплення та мародерства на ЧАЕС. Ним виявився генерал-майор поліції рф Олег Якушев.

31 березня російські окупаційні війська покинули територію Чорнобильської АЕС в Київській області, куди вони увійшли ще в перші дні війни. Персонал Чорнобильської атомної електростанції підтвердив відсутність сторонніх на ядерному об'єкті.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: