День захисту дітей: як в Україні починають цифровізовувати процедуру усиновлення

Читать на русском
У Мінсоцполітики розповіли, як хочуть спросити та цифровізувати процедуру усиновлення дитини.

До Міжнародного дня захисту прав дітей у Міністерстві соціальної політики напрацювали рішення для спрощення усиновлення – онлайн-запис на первинну консультацію. Таким чином розпочався процес «цифровізації» процедури.

Сьогодні запустився лише перший етап цифровізації. Про це на пресконференції розповів керівник експертної групи впровадження та оцінки якості надання електронних послуг Мінцифри Денис Іванов, повідомляє «Слово і діло».

«Сьогодні запускається можливість в онлайн режимі записатися на первинну консультацію з усиновлення. Ця послуга займає 3-5 хвилин. Потрібно буде пройти кілька ключових кроків, відповісти на запитання, а вся інша інформація автоматично підтягується після авторизації у порталі Дія», – розповів Іванов.

Далі заявка відправляється у відповідну службу. Протягом 15 днів ця служба зв’язується із заявником і запрошує для проведення консультації. Її також тепер можна буде пройти онлайн, додали у Мінцифри.

Але на цьому робота не завершується. Там прогнозують, що до кінця серпня з’явиться можливість подати заяву на отримання статусу кандидата на усиновлення дитини і для кандидата у батьки-вихователі чи опікуна.

Президент росії офіційно дозволив росіянам викрадати українських дітейДіти, які залишилися без піклування батьків, та недієздатні особи, викрадені росіянами в рабство на територію рф, є однією з найменш захищених категорій депортованих українців.

У Мінсоцполітики вважають, що процедуру усиновлення треба перезавантажувати, додаючи цифрові компоненти, адже не в усіх регіонах працюють служби у справах дітей. За словами заступника міністра Костянтина Кошеленка, низька кількість охочих усиновити дитину зокрема пов’язана і зі складною процедурою.

Водночас, радник-уповноважена президента України з прав дитини Дар’я Герасимчук повідомила, що наразі не розглядається можливість усиновлення дитини подружжям однієї статі.

«Нині я не можу сказати, що ми готуємо якісь зміни до законодавства, що регламентує всиновлення, окрім тих змін, які були зроблені для цифровізації процедури. Все ще було раніше, залишається так як є» – зазначила вона, відповідаючи на запитання журналістів.

Але тут важливо розуміти, що не достатньо внести зміни до самої процедури всиновлення дітей. В українському законодавстві визначено, що всиновлювати дитину може, зокрема, подружжя (сім’я). А сім’я, відповідно до Сімейного Кодексу України, – це союз саме чоловіка та жінки. Отже, зміни насамперед потрібно вносити до нього.

Нагадаємо, раніше у Національній поліції повідомили, що внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україні майже 140 дітей досі перебувають у розшуку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: