Антикорупційний суд дослідив відео обшуків у екссудді Чауса

Читать на русском
Антикорупційний суд продовжує розгляд справи за обвинувачення колишнього столичного судді одного з районних судів у хабарництві.
Микола Чаус у суді

Вищий антикорупційний суд дослідив відеозапис обшуків автомобіля і службового кабінету колишнього судді Дніпровського районного суду міста Києва Миколи Чауса, обвинуваченого у хабарництві.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

«ВАКС продовжує розгляд справи екссуді Дніпровського районного суду міста Києва Миколи Чауса. Сьогодні судді дослідили відео обшуку автомобіля Toyota Land Cruiser Prado, яким у 2016 році користувався Чаус. В багажнику автомобіля знайшли скляну банку від яблучного соку на 1,85 літрів з десятками тисяч доларів. Чаус пояснив, що ці гроші він нібито взяв у товариша в борг для будівництва. Чому вони були у банці з його пояснень не зрозуміло», – інформують активісти.

Захист Чауса хотів визнати протокол обшуку недопустимим, оскільки нібито у екссудді знайшли 69 900 доларів, а не 70 тисяч, як стверджується в обвинувальному акті. Як стверджувала прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, детективи НАБУ насправді вилучили 70 тисяч доларів і на відео зафіксовано 700 стодоларових купюр, включно із серією і номером. Однак під час підрахунку дві купюри просто склеїлися одна до одної.

Також під час обшуку в кабінеті Чауса детективи вилучили кримінальну справу із вироком суду за підписом екссудді. Прокуратура вважає, що саме за ухвалення цього вироку Чаус вимагав і отримав 150 тис доларів хабаря.

Окрім того дослідили відео з озера Малинівка, де знайшли викинутий пакет «Нової пошти», в якому Чаусу ймовірно передавали хабар, одноразові рукавиці та 18 резинок для перев'язування грошей. Його Чаус теж просив визнати недопустимим.

«Наприкінці засідання розпочали дослідження відео із знаменитою дволітровою банкою зі 80 тис. дол, яку знайшли під парканом земельної ділянки судді. Враховуючи значну тривалість, його перегляд продовжать наступного засідання, яке призначили за тиждень», – додали в ЦПК.

Нагадаємо, детективи НАБУ затримали Чауса в лікарні «Феофанія» 3 серпня. Йому було вручено клопотання про застосування запобіжного заходу. Як відомо, антикорупційний суд відправив екссуддю Чауса під цілодобовий домашній арешт.

30 липня екссуддю Чауса знайшли у Вінницькій області. До цього він переховувався у Молдові.

Як відомо, в 2016 році українські правоохоронні органи викрили суддю Чауса на хабарі 150 тис. дол. При винесенні вироку в інтересах підсудних. Він сховав хабар в банки, які закопав у своєму городі. Нещодавно НАБУ завершило розслідування цієї справи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: