Українську агропродукцію зараз у світі замінити нічим – МінАП

Читать на русском
Країни, які імпортують українську агропродукцію, не зможуть її замістити поставками з росії або будь-якої іншої країни.

Країни, які імпортують українську агропродукцію, не зможуть її замістити поставками з Росії або будь-якої іншої країни через занадто великі обсяги українського експорту.

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі телемарафону у п'ятницю, 6 травня.

Державна підтримка агровиробників: хто отримував найбільше коштівСкільки держава виділяє коштів на підтримку агровиробників, дивіться на інфографіці Слово і діло.

«Ми постачали 10% світового експорту пшениці, понад 15-20% ячменю, понад 50% олії. З України в середньому експортувалося 50 млн тонн с/г продукції. У рекордні роки цей показник сягав навіть 65 млн. тонн. Сьогодні немає можливості знайти альтернативу таким обсягам та замінити нашу продукцію», - сказав заступник міністра.

За його словами, це неможливо зробити фізично навіть у перспективі найближчих трьох-п'яти років.

Висоцький зазначив, що блокада військовими кораблями РФ ключових українських морпортів в Одесі та Миколаєві та заміновані акваторії Чорного моря призвели до падіння експорту с/г продукції з України до 15–20% довоєнних показників. Також це вже призвело до її суттєвого подорожчання та її фізичного дефіциту по всьому світу, особливо у країнах Близького Сходу та Північної Африки.

«Якщо ситуація з війною та блокуванням портів продовжуватиметься, наприклад, до півроку, країни цих регіонів у принципі не матимуть зерно. А це означає голод», – заявив Висоцький.

При цьому, за його даними, уряд працює над розширенням фізичного експорту агропродукції через альтернативні логістичні шляхи, що дозволило вчетверо наростити експорт у квітні порівняно з березнем 2022 року.

Нагадаємо, в МінАП повідомляли, що російські окупанти вкрали півмільйона тонн зерна з окупованих територій.

В українських портах заблоковано майже 4,5 млн. тонн зерна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: