Окупанти пошкодили в Україні 400 лікарень, ще 40 ­– повністю зруйнували

Читать на русском
Російські окупаційні війська позбавляють українців права на доступ до необхідної медичної допомоги, чим порушують Женевські конвенції.

Окупаційні війська російської федерації пошкодили в Україні 400 закладів охорони здоров'я, ще 40 – повністю зруйнували, через що порушують права українців на доступ до необхідної медичної допомоги.

Про це повідомила уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова.

«Країна-агресор позбавляє громадян України права на доступ до необхідної медичної допомоги. Станом на 5 травня 2022 року в Україні пошкоджено вже 400 закладів охорони здоров’я, ще 40 – зруйновано повністю, відновленню вони не підлягають», – підкреслила вона.

За словами Денісової, внаслідок ворожого обстрілу спалахнув Лисичанський протитуберкульозний диспансер, який базувався у понад сторічній будівлі Бельгійської спадщини. На Луганщині не вцілів жоден лікувальний заклад.

«У багатьох фронтових та дотичних до лінії фронту регіонах обмежено доступ пацієнтів до важливих ліків. Окрім того, російські військові продовжують блокувати гуманітарні конвої, які могли б доставити ліки на тимчасово окуповані території», – додала омбудсмен.

Як стверджує Денісова, своїми діями рф порушує права жителів України на життя та медичну допомогу, що гарантовані Гаазькими і Женевськими конвенціями. Такі дії суперечать нормам міжнародного гуманітарного права. Тому омбудсмен звернулася до комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну.

Нагадаємо, за ніч 28 квітня війська росії нанесли по Маріуполю близько 50 авіаударів, у тому числі фосфорними бомбами.

Вранці 28 квітня російські війська завдали ракетного удару по Запоріжжю. Поранення отримали 5 людей, у тому числі дитина.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: