ОБСЄ закриває моніторингову місію в Україні

Читать на русском
Моніторингова місія ОБСЄ припиняє роботу в Україні – члени організації через позицію росії не змогли домовитися про продовження мандату.

ОБСЄ вирішила закрити Спеціальну моніторингову місію в Україні. Рішення було прийнято за відсутністю консенсусу на Постійній раді ОБСЄ про продовження мандату.

Про це йдеться у заяві чинного голови організації Збігнева Рау та генсека ОБСЄ Хельги Марії Шмід.

Спостерігачі СММ ОБСЄ масово йдуть у відпустку, щоб втекти з Донбасу –ЗМІСпівробітники з Росії та країн СНД, яким не дають відпустки та не евакуюють, зараз фактично склали ядро СММ, що викликає серйозну стурбованість

«Це не просте рішення. Ми вивчили всі можливі варіанти шляхом політичного діалогу з державами-учасницями, щоб добитися продовження мандату Спеціальної моніторингової місії, але позиція російської федерації не залишила нам іншого вибору, окрім як зробити кроки щодо закриття Місії», – заявив Рау.

Організація, за його словами, прагнутиме продовжувати свою діяльність в Україні країні відповідно до існуючих зобов'язань у рамках ОБСЄ.

«ОБСЄ негайно здійснить оперативні, адміністративні та фінансові кроки для закриття Місії максимально відповідально та з мінімальними витратами, при цьому безпека членів місії по всій Україні залишиться пріоритетом», — наголосила Шмід.

Нагадаємо, у квітні російські окупанти взяли в полон кілька членів моніторингової місії ОБСЄ у Донецьку та Луганську.

Співробітники СММ майже у повному складі залишили окуповану територію Донбасу на початку повномасштабної війни. Проте деякі з них залишилися, щоб спостерігати за збереженням майна місії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: