Покарання за неповернення чоловіків в Україну під час війни: СН не підтримуватиме законопроєкт

Читать на русском
Слуга народу не підтримуватиме законопроєкт про покарання для чоловіків призовного віку, які не повернулися до України під час воєнного стану.
Слово і діло

Фракція «Слуга народу» не підтримуватиме законопроєкт про запровадження відповідальності для чоловіків призовного віку, які не повернулися з-за кордону до України під час воєнного стану.

Про це йдеться у заяві голови фракції Давида Арахамії.

Зокрема йдеться про законопроєкт №7265.

Втекти від війни в Україні намагались понад 2 тисячі військовозобов'язаних чоловіківПрикордонники з початку повномасштабного вторгнення росії затримали майже 2,2 тис. військовозобов'язаних чоловіків, що намагалися втекти з України.

«Ми вважаємо, що у такому вигляді ця законодавча норма є шкідливою і небезпечною як для оборони України сьогодні, так і для відбудови її у майбутньому. Сотні тисяч українців повернулися додому, щоб захищати свою країну під час війни. Багато з тих, хто залишився, працює за кордоном і пересилає в Україну гроші – в якості допомоги сім’ям чи як пожертвування до фондів оборони країни. Пропонована норма жодним чином не вирішує тієї мети, яку насправді треба досягнути: покарати декілька десятків посадовців, чиновників та депутатів, які втекли з України під час війни», – заявив Арахамія.

За його словами, парламент шукатиме інші способи покарання цих осіб. А країна зацікавлена у тому, що після закінчення війни всі громадяни повернулися до України та працювали над її відновленням.

Нагадаємо, 8 квітня група народних депутатів зареєструвала законопроєкт щодо внесення змін до Кримінального кодексу. Вони запропонували карати чоловіків призовного віку, які не повернулися в Україну під час війни – ті, хто підлягає мобілізації, мають повернутися протягом 15 днів після оголошення воєнного стану, інакше їм загрожує 5-10 років позбавлення волі.

Також у Раді було зареєстровано законопроєкт про запровадження кримінальної відповідальності за незаконне перетинання кордону чоловіками призовного віку під час війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: