Через війну експорт українських товарів скоротився вдвічі

Читать на русском
Через агресію росії експорт українських товарів у березні скоротився вдвічі, імпорт – більш як утричі.
espanarusa.com

Через агресію росії експорт українських товарів у березні скоротився вдвічі, імпорт – більш як утричі.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

У березні 2022 року експорт українських товарів скоротився вдвічі, імпорт – більш ніж утричі. Особливо постраждало вивезення металів та сільськогосподарської продукції, в той самий час обсяг експорту низки товарів з глибокою переробкою практично не змінився у порівнянні з довоєнним часом.

Відомо, що у березні Україна експортувала 5,97 млн тонн продукції на суму 2,7 млрд дол. Тоді як у лютому держава експортувала 13,1 млн тонн товарів вартістю 5,3 млрд дол. Наразі головними статтями експорту є руди, кукурудза, феросплави та олія.

Істотно скоротився експорт металу. Зокрема, експорт плаского прокату впав майже 10 разів. За деякими позиціями металургії експорт не здійснювався взагалі.

Російські війська пошкодили в Україні щонайменше шість зерносховищ – представник СШАУ ході бойових дій російські окупанти пошкодили щонайменше шість зерносховищ в Україні, заявив представник США.

Протягом березня Україна експортувала 1,1 млн тонн кукурудзи, 309 тис. тонн пшениці, 118 тис. тонн соняшникової олії, 40 тис. тонн соєвих бобів. Це в 4 рази менше, ніж у лютому. Водночас через російське вторгнення значних втрат зазнав імпорт України. Якщо в лютому держава імпортувала 5 млн тонн товарів на суму 5,9 млрд дол., то в березні – 1,6 млн тонн вартістю 1,8 млрд дол. Сьогодні найважливішими статтями імпорту до України є газ, нафта, нафтопродукти та вугілля.

«Ворог цілеспрямовано підриває економіку нашої держави шляхом блокування вітчизняного експорту. Традиційним шляхом вивозу експортних товарів були порти Чорного моря, які сьогодні заблоковані росією. До того ж окупанти атакують металургійні підприємства та сільськогосподарську інфраструктуру, щоб завадити відновленню наших можливостей у майбутньому», - зазначила перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко.

Наразі уряд оперативно реагує на ці виклики.

Нагадаємо, на місяць воєнних дій Українська держава витрачає приблизно 10 млрд доларів. Такі дані Міністерство фінансів України надало під час наради Володимира Зеленського з економічними блоками Офісу президента та Кабінету міністрів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: