Росія використовує у Чорному морі дрейфуючі міни, щоб дискредитувати Україну – МЗС

Читать на русском
Росія використовує у Чорному морі дрейфуючі міни, захоплені у 2014 році під час вторгнення до Криму. Таким чином рф хоче дискредитувати Україну.

Росія вигадала новий спосіб морського розбою – використання морських мін як безконтрольних дрейфуючих боєприпасів. Саме такі дрейфуючі міни були виявлені 26-28 березня біля узбережжя Туреччини та Румунії.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

У МЗС зазначили, що такі міни на початок 2022 року не перебували на обліку Військово-Морських Сил ЗСУ. Вони були захоплені росією у 2014 році під час вторгнення та окупації Криму.

«Отже, росія, використовуючи морські міни із захоплених у 2014 році військових складів, свідомо вдається до провокацій та дискредитації України перед міжнародними партнерами. Такими діями держава агресор прагне приховати свою незаконну діяльність у Чорному морі, що суперечить принципам та нормам міжнародного морського та гуманітарного права, та ухилитися від відповідальності за воєнні злочини та морський розбій», – заявили в МЗС.

Такі дії росії загрожують, насамперед, цивільному судноплавству та людському життю на морі у всій акваторії не лише Чорного моря та Азовського морів, а й Керченської та Чорноморської протоки.

Україна наполягає на тому, щоб притягнути росію до міжнародної відповідальності за скоєння протиправних дій у Чорному морі. Про використання росією дрейфуючих мін Україна вже повідомила Міжнародну морську організацію.

Нагадаємо, раніше росія обстріляла центр Харкова ракетами типу «Калібр», випущеними з кораблів ЧФ РФ у Чорному морі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: