Ізраїль заборонив продавати Україні шпигунське ПЗ, побоюючись реакції Росії – ЗМІ

Читать на русском

Ізраїль заборонив Україні купувати шпигунське програмне забезпечення Pegasus групи NSO, побоюючись, що цим буде обурено російських офіційних осіб.

Про це пише видання The Guardian із посиланням на обізнані джерела.

Люди, які безпосередньо знайомі з цим питанням, кажуть, що принаймні з 2019 року українські офіційні особи намагалися переконати Ізраїль видати ліцензію на шпигунське ПЗ для використання в Україні.

«Можете допомогти українському народу»: Зеленський виступив перед парламентом ІзраїлюПрезидент України Володимир Зеленський 20 березня виступив перед Кнесетом Ізраїлю. Головною темою стало російське вторгнення в Україну.

Але ці зусилля були відкинуті: NSO Group, діяльність якої регулюється Міністерством оборони Ізраїлю, так і не одержала дозволу продавати ПЗ Україні.

Програмне забезпечення Pegasus можна використовувати для зламу будь-якого мобільного телефону та перехоплення телефонних розмов, читання текстових повідомлень або перегляду фотографій користувача. Також можна використовувати як пристрій для віддаленого прослуховування. Компанія NSO каже, що її продукт призначений для використання державними клієнтами для боротьби зі злочинцями та терористами.

Один із високопосадовців української розвідки заявив, що рішення Ізраїлю викликало в українських чиновників «розгубленість».

За словами джерел видання, рішення Ізраїлю відображає небажання «дратувати» росію, з якою тісно співпрацюють у сфері розвідки. Ізраїль побоюється, що надання Україні можливості прослуховувати російські телефони розглядатиметься як акт агресії проти російських спецслужб.

Нагадаємо, раніше ЗМІ писали, що прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннет доручив спецслужбам підготуватися до його можливого візиту до Києва.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: