Минула ніч могла зупинити історію України та Європи – Зеленський

Читать на русском
Володимир Зеленський розповів, до чого міг спричинити вибух на Запорізькій АЕС. Він закликав Росію згадати історію з Чорнобилем. Також попередив про постановочні мітинги у Херсоні.
president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський розповів, до чого міг привести вибух на Запорізькій АЕС. Він закликав Росію згадати історію вибуху на Чорнобильській АЕС. Також попередив про постановочні мітинги та провокації у Херсоні.

Ми наводимо основні тези із виступу Зеленського вранці 4 березня.

Пожежа на Запорізькій АЕС: Джонсон ініціює екстрене засідання Ради безпеки ООНБританський прем'єр ініціюватиме засідання Ради безпеки ООН через ситуацію із Запорізькою АЕС.

Про загрозу вибуху на Запорізькій АЕС:

  • Ми пережили ніч, яка б могла зупинити історію. Історія України. Історія Європи. Російські війська атакували Запорізьку атомну станцію. Найбільша у Європі. Вона одна могла бути як шість Чорнобилів. Російські танкісти знали, що вони обстрілюються. Прямим наведенням - по станції. Це терор небаченого рівня. В Україні є 15 атомних блоків. А у російських військових – повністю відображено пам'ять про Чорнобиль. Про цю світову трагедію.

  • Російські люди, хочу звернутися до вас. Як це може бути взагалі? Ми разом у 86-му році боролися із наслідками Чорнобильської катастрофи. Ви повинні пам'ятати розкиданий вибухом графіт. Жертви. Ви повинні пам'ятати світіння над зруйнованим енергоблоком. Ви повинні пам'ятати евакуацію з Прип'яті та 30-кілометрової зони. Як ви могли це забути? А якщо ви не забули, то вам не можна мовчати. Ви повинні сказати свою владу, вийти на вулиці і говорити, що ви хочете жити. Жити землі без радіоактивного зараження. Радіація не знає, де кордони Росії.

  • Цілу ніч я був на зв'язку з партнерами, з лідерами інших держав, щоб світ реагував. Я відчував, що світові лідери шоковані. Великобританія скликає Раду Безпеки ООН через цю атаку. МАГАТЕ запускає Центр інцидентів та надзвичайних ситуацій у режимі цілодобового реагування. Потрібне негайне посилення санкцій проти держави – ядерного терориста. Потрібне негайне закриття неба над Україною, бо тільки це може гарантувати, що Росія не битиме хоча б ракетами та авіабомбами щодо атомних об'єктів.

Звернення до українців:

  • Майже вся армія Росії кинута проти нашого народу. Але героїчний опір українців уже дев'ятий день рятує нашу державу від цієї навали. Українські міста не бачили такої нелюдської жорстокості з часів нацистської окупації. Чернігів, Охтирка, знову Харків, Маріуполь. Цілеспрямовано знищують громадянську інфраструктуру. Знищують людей. Житлові квартали. Лише за вчорашній день у Чернігові російські бомби вбили 47 людей. Мирні люди. Харків... Просто знищують Харків реактивною артилерією та авіаударами. Росія. Знищує. Харків. Як це сталося? Сьогодні вранці у Житомирі ракета вдарила по будівлі школи. Дітям. Такою стає реальність, коли надходить «братська» Росія.

Про переговори. Вчора на переговорах у Білорусі вдалося погодити створення гуманітарних коридорів. Там, де люди страждають найбільше. Сьогодні ми побачимо, чи домовленість працює.

Про провокації.

Наразі готується провокація у Херсоні. Збираються розіграти виставу з нібито мітингом за Росію. Для цього вони відвезли до міста чужинців. Шукають місцевих зрадників. Бажають зробити телекартинку, ніби Херсон уже не українська. Я хочу нагадати, що з цього вони розпочинали так звані ДНР та ЛНР. Ви розумієте, що з ними згодом сталося. Це потрібно зупинити...Україна свого не віддасть.

Нагадаємо, цієї ночі внаслідок обстрілу російськими військами на території ЗАЕС виникла пожежа. Зайнялося три поверхи з п'яти одного з будівель навчально-тренувального комплексу.

Окупанти не давали змоги пожежникам підібратися до об'єкта, обстрілюючи їх.

Пізніше рятувальники змогли загасити пожежу.

Проте війська РФ захопили майданчик Запорізької АЕС.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: