Вашими молитвами. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

У соцмережах ширяться заклики до НАТО, наївно перекладені англійською мовою, щоб там, напевно, прочитали, ввести свої війська в Україну або хоча б прикрити нашу країну з повітря. Допомога зараз на вагу ... ні, не золота, яка від нього в цій ситуації користь? – на вагу життів. Але про життя українських солдатів у забійних санкціях Заходу та супроводжуючих промовах практично не йдеться.

У виступі Джо Байдена, який презентував заходи впливу на Росію, домінувало прагнення американського президента переконати своїх громадян, що оголошені обмеження не зашкодять їхнім економічним інтересам. Святе! І всіляко наголошувалося, що сили НАТО не воюватимуть проти Росії, заспокоюючи тим самим американців та їхніх європейських союзників, що їм жодна війна нині не загрожує. Слухати це з України, де йде війна, особливо нудно.

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі з образою повідомив, що президент України не вийшов із ним на зв'язок у обіцяний час. Зеленський відповів, що наступного разу «постарається посунути графік війни», щоб італійський прем'єр не мав нарікань.

Вторгнення Росії в Україну: як реагують світові лідериПісля нападу Росії 24 лютого на підтримку України виступили 48 держав та 5 міжнародних організацій.

Уявлення західних лідерів про те, що тут відбувається, може, й точне в деталях, але етично викривлене.

Дуже добре описала ситуацію ексвіцеспікер Верховної ради Оксана Сироїд. Вона поширила заяву, теж англійською, в якій звертає увагу наших стурбованих західних партнерів на те, що Україна зараз самотужки намагається захистити фронт довжиною майже шість тисяч кілометрів. Жодній армії у світі це не вдалося б. «Не треба молитися за нас, боріться разом з нами», – закликала вона.

Зеленський також закликав європейців домагатися більшої допомоги для України від своїх урядів: «Оскільки ця допомога – це допомога вам, це допомога Європі. Ви самі собі допомагаєте». І пасаж, який багатьма, а, головне, тими, до кого він адресований, був практично не почутий: «Якщо у вас у Європі є бойовий досвід, і ви не хочете дивитися на нерішучість політиків, ви можете прибути в нашу державу і разом з захищати Європу, де це зараз дуже потрібно... Захищайте себе. Так само, як ми захищаємо себе».

Поки що Ердоган висловив розуміння ситуації: «Захід, країни ЄС та НАТО не змогли продемонструвати рішучість щодо України. Вони всі дають їй поради. Ставлення Заходу до України не може вважатися ні дружбою, ні солідарністю». За всієї правильності цих слів вони, на жаль, теж не перестають бути словами.

Джо Байден у своїй промові, в якій оголосив про санкції, з гордістю заявив: «Ми ті, ким є, і тому не може діяти інакше». Шкода. Іноді потрібно спробувати стати більше, ніж ви зараз.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: