10 членів Вищої ради правосуддя склали повноваження

Читать на русском
Ще десятеро членів дисциплінарного суддівського органу вирішили добровільно скласти власні повноваження через створення Етичної ради.

Десятеро членів Вищої ради правосуддя достроково склали повноваження за власним бажанням, оскільки вважають повноваження Етичної ради нібито не мають конституційної основи.

Відповідна заява оприлюднена на сайті ВРП.

«10 членів Вищої ради правосуддя достроково склали повноваження за власним бажанням. Як вже зазначалось, позиція членів ВРП про те, що повноваження Етичної ради не мають конституційної основи була висвітлена раніше, в численних актах ВРП», – наголошується в повідомленні.

У ВРП додали, що дії Етичної ради порушує принцип інституційної безперервності діяльності вищих органів влади, оскільки орган розпочав перевірку одразу всіх членів Ради.

«Отже, можливість подальшого безперебійного функціонування ВРП за таких обставин ставиться у пряму залежність від рішень та дій Етичної ради, адже передбачена законом ймовірність відсторонення Етичною радою від посади бодай одного члена ВРП матиме наслідком припинення діяльності ВРП у зв'язку з відсутністю кворуму цього конституційного органу. Подальше функціонування ВРП в рамках такої залежності порушує гарантії діяльності її членів, що є неприпустимим», – підкреслили у відомстві.

Саме це, як стверджують у ВРП, стало підставою для дострокового складання повноважень членами органу. Всі заяви про складання повноважень були задоволені. Наразі звільнені Лариса Швецова, Світлана Шелест, Лариса Іванова, Віктор Матвійчук, Олег Прудивус, Володимир Говоруха, Тетяна Розваляєва, Наталія Краснощокова, Сергій Болотін і Валерій Суховий.

Нагадаємо, на засіданні 13 вересня 2021 року члени Ради суддів відмовилися делегувати своїх представників до Етичної ради, яка має перевіряти на доброчесність кандидатів та членів ВРП.

У відповідь президент України Володимир Зеленський заявив, що не допустить блокування судової реформи.

У листопаді було створено Етичну комісію ВРП.

А 1 грудня члени Етичної ради шляхом таємного голосування обрали своїм головою Лева Кішакевича.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: