Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 15-18 лютого

Читать на русском

Верховна рада повертається з «коронавірусних» канікул – дуже вчасно зважаючи на вкрай напружену ситуацію, пов'язану із загрозою вторгнення Росії. Голова парламенту Руслан Стефанчук уже запевнив, що депутати готові працювати 24/7 і збиратися будь-коли за потреби. Сьогодні керівництво Ради, лідери фракції та груп візьмуть участь у закритій нараді під головуванням секретаря РНБО, де обговорять ситуацію із безпекою. Крім того, найближчими днями Рада ухвалить звернення до міжнародної спільноти у зв'язку з ескалацією з боку РФ. «Слово і діло» розібралося, про що ще говорили сьогодні на Погоджувальній раді.

Руслан Стефанчук на самому початку Погоджувальної ради звернувся до керівників фракцій та груп із проханням, щоб їхні народні депутати були на своїх робочих місцях. «Я повідомляю, що Верховна рада України працює у постійному штатному режимі, а за потреби в режимі 24/7 для того, щоб забезпечити виконання тих функцій, які покладені на парламент як єдиний законодавчий орган країни. Також хочу поінформувати вас, що у суботу ми збиралися з колегами та представниками уряду та Збройних сил України для обговорення питань ситуації у країні. І сьогодні у нас відбудеться ще одна нарада щодо оцінки ситуації безпеки всередині та навколо України», – розповів спікер парламенту.

Стефанчук анонсував, що найближчим часом буде зареєстровано звернення Верховної ради до ООН, Європарламенту, ПАРЄ, урядів та парламентів усього світу у зв'язку з ескалацією Росії ситуації з безпекою довкола України.

Приблизний список питань, які Верховна рада може розглянути на тижні, опублікував нардеп Ярослав Железняк. Так, на вівторок заплановано голосування за порядок денний сесії, бюджетні законопроєкти та законопроєкти про територіальну оборону.

У середу розглянуть низку ратифікацій, у четвер – законопроєкт про карантин та про підвищення ренти на видобуток газу, у п'ятницю – законопроєкти про протидію «поправковому спаму» та про накопичувальну пенсійну систему.

Як домовилися на Погоджувальній раді, на годині запитань до уряду виступатимуть прем'єр Денис Шмигаль, міністр оборони Олексій Резніков та міністр фінансів Сергій Марченко.

У «Слузі народу» розповіли, що сьогодні на засіданні фракції обговорюватимуть можливість запровадження онлайн-голосувань у Верховній раді.

«Опозиційна платформа – За життя» назвала нинішню ситуацію «військовим психозом». Юрій Бойко закликав парламент зайнятися соціальною підтримкою населення, а також виступити із «мирними ініціативами»: «Наша фракція внесла постанову про виконання Мінських угод до парламенту».

«Треба, на мою думку, зробити звернення до наших так званих стратегічних партнерів, щоб вони перестали роздмухувати паніку. Бо якщо хтось вивозить посольство – це їхнє право. Але це потрібно робити без галасу і без того, щоб вся країна чекала, яке чергове посольство виїжджає з країни», – додав нардеп.

У «Європейській солідарності» закликали звільнити посла у Великій Британії Вадима Пристайка за його висловлювання про членство України в НАТО. Фракція запропонувала провести позачергове засідання, щоб розглянути законопроєкт про збільшення фінансування Збройних сил.

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко закликала президента «відверто, довірливо і не як із малими дітьми, а як із громадянами України» поговорити з населенням про те, що зараз відбувається в контексті російської загрози. Тимошенко також вважає, що настав час Верховній раді дати свою оцінку Мінським угодам.

«Голос» запропонував створити антикризовий штаб на базі Верховної ради. Фракція також закликала врегулювати питання із забезпеченням сил територіальної оборони – виділити приміщення, закупити одяг тощо.

Групи «За майбутнє» та «Довіра» закликали представників влади частіше інформувати населення про те, що відбувається. «Нам з вами однозначно потрібно збільшити фінансування Міністерству оборони як для того, щоб забезпечити матеріально-технічну базу українського воїна, і тим самим зміцнити нашу армію, так і однозначно забезпечити розгортання Сил територіальної оборони», – додали у «Довірі».

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна побачити, як парламентські фракції та групи підтримують закони з оборони.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: