У Кремлі заявили, що Китай підтримав вимоги Росії щодо безпеки

Читать на русском
Президенти Росії та Китаю Володимир Путін та Сі Цзіньпін прийняли заяву, в якій Пекін підтримав вимоги Москви до США та НАТО щодо безпеки.
Фото: Олексій Дружинін / ТАСС

Президенти Росії та Китаю Володимир Путін та Сі Цзіньпін прийняли заяву, в якій Пекін підтримав вимоги Москви до США та НАТО щодо безпеки.

Текст документу опубліковано на сайті Кремля у п'ятницю, 4 лютого.

Напасти не можна відступити: як Кремль сам загнав себе у кутПогрожуючи Сполученим Штатам та НАТО, Кремль загнав себе у ситуацію, в якій немає добрих рішень.

«Китайська сторона ставиться з розумінням та підтримує висунуті Російською Федерацією пропозиції щодо формування довгострокових юридично обов'язкових гарантій безпеки в Європі», - йдеться у заяві.

Крім цього, у ній Росія та Китай закликали США відмовитися від розміщення ракет середньої та меншої дальності наземного базування в Азіатсько-тихоокеанському регіоні та Європі.

«Вихід США з Договору про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності, прискорення досліджень та розробки ракет середньої та меншої дальності наземного базування та прагнення до їх розгортання в Азіатсько-Тихоокеанському та Європейському регіонах, а також передача їх своїм союзникам спричиняють зростання напруженості та ризики для міжнародної та регіональної безпеки, ведуть до послаблення міжнародної системи нерозповсюдження та контролю над озброєннями, підриву глобальної стратегічної стабільності», - йдеться у документі.

Також РФ і Китай висловили стурбованість створенням альянсу США, Великої Британії та Австралії - AUKUS, і закликали учасників сумлінно виконувати свої зобов'язання щодо ядерного та ракетного нерозповсюдження.

Нагадаємо, США 26 січня надали Росії письмову відповідь на «гарантії безпеки». Держсекретар США Ентоні Блінкен розкрив зміст відповіді.

Свою відповідь Росії також надали у НАТО. Альянс офіційно відмовив РФ у вимозі не приймати Україну, як цього бажав Кремль у своєму ультиматумі. Про це заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: