Нардеп СН Кузьміних ігнорує повістки до НАБУ і САП

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку закликали чинного члена українського парламент з'явитися до них за повісткою про виклик.
Сергій Кузьмінихфото: Facebook

Народний депутат України від фракції «Слуга народу» Сергій Кузьміних не з'являється до Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури за повістками про виклик.

Про це повідомляють прес-служби НАБУ і САП.

«НАБУ і САП закликають народного депутата припинити ігнорувати виклики до правоохоронців та не боятися Закону. 31 січня генеральний прокурор склала та підписала повідомлення про підозру чинному народному депутату, якого детективи НАБУ викрили «на гарячому» під час одержання 558 тис. грн. Однак, він проігнорував три повістки про виклики на 29 січня, 31 січня, 1 лютого і не з'явився до правоохоронних органів», – підкреслює НАБУ.

Як повідомляє САП, нардеп Кузьміних особисто так і не отримав підозру, але її скерували у передбачений законом спосіб – за місцем роботи у Верховній раді, а також за відомими місцями проживання та реєстрації. Таким чином, депутат уже набув статусу підозрюваного і тому на нього покладається законом обов'язок прибувати за кожним викликом, але політик цього не зробив.

«Водночас 31 січня особою, що представилась захисником вищевказаної особи за допомогою мобільного телефону останнього повідомлено, що наразі депутат перебуває у закладі охорони здоров'я та на виклик не прибуде. Проте, ч. 1 ст. 139 КПК України покладає обов'язок повідомляти про причини неприбуття особисто на підозрюваного та не передбачає делегування», – підкреслили у прокуратурі.

У САП також додали, що поважною причиною неприбуття особи на виклик є перебування в закладі охорони здоров'я у зв’язку з лікуванням лише за умови неможливості тимчасово залишити цей заклад, а не просто сам факт перебування.

Раніше генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру нардепу Кузьміних. Вона зазначила, що депутата підозрюють у скоєнні кримінального правопорушення з використанням своїх службових повноважень і впливу. Йдеться про правопорушення в сфері медицини.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили на одержанні неправомірної вигоди нардепа від СН Кузьміних. За даними слідства, він отримав 558 тисяч гривень за сприяння в укладенні контрактів між приватними компаніями і лікарнею у Житомирській області.

Детективи НАБУ не змогли затримати депутата, оскільки на це потрібен дозвіл слідчого судді. У нього провели слідчі дії, зокрема, обшуки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: