Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати у перший тиждень сьомої сесії

Читать на русском

Верховна рада з 1 лютого розпочинає роботу сьомої сесії. Однак під час першого тижня у нардепів буде лише одне пленарне засідання. Далі – робота у комітетах, комісіях і фракціях. «Слово і діло» розібралося, про що сьогодні говорили на Погоджувальній раді і за що фракції та групи готові будуть голосувати.

На початку роботи нової сесії Верховної ради необхідно затвердити порядок денний. Спікер парламенту Руслан Стефанчук повідомив, що комітети пропонують включити 422 питання до першого розділу – це ті питання, які повністю підготовлені для розгляду на пленарних засіданнях.

На 1 лютого у планах Ради є кілька пунктів, зокрема, відкриття сесії, проєкт порядку денного сьомої сесії, ухвала про премії за ЗНО, трансформація санаторних шкіл та пріоритети інноваційних напрямів науки.

У «Слузі народу» та «Довірі» вимагають додати законопроєкт щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі та захисту прав учасників освітнього процесу.

Також у монобільшості вимагають додати до порядку денного законопроєкт щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності.

Водночас хотіли би зняти з розгляду кілька законопроєктів, а саме: щодо умов призначення пенсії окремим категоріям непрацездатних членів сім'ї, щодо тимчасового незастосування фінансових санкцій та встановлення понижених розмірів фінансових санкцій для платників єдиного податку, щодо деяких аспектів реалізації принципів академічної доброчесності, а також зняти постанову про утворення ТСК ВРУ з питань розслідування можливих протиправних діянь посадових осіб Державного агентства резерву України.

В ОПЗЖ та «Європейській Солідарності» виступають проти «запровадження чергових канікул для депутатів під виглядом карантину».

Окрім того, в ОПЗЖ привертають увагу до низки кримінальних справ. Там вимагають забезпечити контроль за об’єктивністю розслідування трагедії з військовослужбовцями у Дніпрі, а також розблокувати розслідування трагедії 2 травня 2014 року в Одесі, підриву 4-х арсеналів та убивства журналіста Павла Шеремета у Києві.

Розстріл нацгвардійців у Дніпрі: все, що відомо про інцидентУ Дніпрі нацгвардієць Рябчук розстріляв товаришів по службі – п'ять загиблих, п'ять поранених. Усі подробиці, фото, відео – у матеріалі.

Також у фракції наполягають на виконанні Мінських угод. Водночас фракція «Батьківщина» виступає проти цього.

У «Батьківщині» також хочуть поставити на голосування законопроєкт щодо спрощення ведення господарської діяльності, підвищення її прозорості та створення умов для розвитку малого бізнесу. Також там вимагають притягнути до відповідальності «винних у побитті підприємців».

У «Євросолідарності» вимагають утворити ТСК з розслідування та здійснення парламентського контролю за використанням коштів фонду боротьби COVID-19. Також там вимагають ухвалення зміни до бюджету щодо збільшення видатків на оборону та зміцнення обороноздатності держави, а також взяти під варту депутата Сергія Кузьміних, якого затримали на отриманні хабаря.

Фракція вимагає скликати закрите позачергове засідання для доповіді Володимира Зеленського.

Низка вимог пролунала і від фракції «Голос». Зокрема, ухвалити постанову щодо недопущення ескалації російсько-українського збройного конфлікту, підтримати законопроєкт щодо збільшення фінансування ЗСУ, ухвалити зміни, що дозволять підвищити військовим ЗСУ заробітні плати та розблокувати процедуру призначення нового антикорупційного прокурора.

Окрім того, у «Голосі» вимагають скасувати штрафи для ФОПів у разі встановлення РРО. У цьому їх підтримала депутатська група «За майбутнє». У групі також вимагають профінансувати українську промисловість під закупівлю нового обладнання, запровадити програму енергозбереження для скорочення споживання газу і електроенергії та провести податкову реформу.

А от у депутатській групі «Довіра» виступають проти виключення виробників птиці з переліку платників єдиного сільськогосподарського податку.

Нагадаємо, раніше ми писали, як депутати працювали у перший пленарний тиждень року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: