НБУ погіршив прогноз економічного розвитку України в 2022 році

Читать на русском
При цьому негативні фактори будуть частково впливати на економіку навіть у 2023 році. Інвестиції в Україну у 2022 році будуть заходити гірше через напружену геополітичну ситуацію
Ілюстративне фотоdepositphotos.com

Національний банк України за підсумками першого місяця року погіршив прогноз зростання ВВП у 2022 році. З 3,8% його зменшили до 3,4%. Причинами стали напружена геополітична ситуація, наслідки пандемії та високі ціни на енергоносії.

Про це повідомляється в Інфляційному звіті НБУ за січень 2022 року.

Втім, в НБУ підкреслюють, що не все так погано - є і позитивні фактори. Так, споживчий попит досить високий, а умови для торгівлі все ще сприятливі.

«Натомість вагомим стримуючим фактором залишатиметься напружена геополітична ситуація, яка негативно впливатиме на інвестиційні рішення. Крім того, попри поступове згасання пандемії, наслідки коронакризи залишатимуться досить відчутними. Порівняно високі ціни на енергоносії та дефіцит окремих видів сировини, перш за все в першому півріччі, також будуть обмежувати потенціал зростання» - вказується в документі.

Курс долара: чим обумовлене різке зростання валюти і що буде з гривнею найближчим часомНаціональна валюта України втрачає свої позиції – фактори ослаблення гривні та які прогнози дають експерти, читайте у матеріалі.

При цьому частково ці фактори впливатимуть на економіку навіть у 2023 році. Інвестиції в Україну у 2022 році будуть заходити гірше через напружену геополітичну ситуацію. Стабілізація настане тільки у 2023-2024 роках, коли зростання ВВП прискориться до 3,7% і 4% відповідно. Це відбудеться, якщо стабілізується ситуація навколо України, збережеться тенденція до зростання світової економіки та збережуться сприятливі умови торгівлі.

«Позитивний вплив матиме і поширення вакцинації, що сприятиме остаточному вичерпанню негативних ефектів пандемії, подальшому налагодженню ланцюгів виробництва і поставок. Це зумовить нарощування виробництва і пожвавить інвестиційну діяльність в Україні. Приватне споживання, попри певне уповільнення, залишатиметься одним з найбільш стійких компонентів ВВП завдяки подальшому зростанню доходів і поширенню кредитування» - йдеться у звіті.

Нагадаємо, в НБУ 28 січня заявили, що попри рекордне знецінення гривні в січні, ситуація на валютному ринку залишається контрольованою. Нацбанк не планує жодні валютні обмеження.

У НБУ також раніше вказували, що гривня в січні переживає масштабне падіння. Основною причиною цього став психологічний фактор, пов'язаний з ескалацією навколо українського кордону та очікуванням нападу Росії.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: