Які обіцянки мають виконати нардепи під час сьомої сесії

Читать на русском

Верховна рада 28 січня закрила роботу шостої сесії. За цей період нардепи встигли ухвалити понад 90 законів. Наступна сесія розпочнеться через кілька днів – першого лютого. «Слово і діло» проаналізувало, що з обіцяного народні депутати мають виконати під час сьомої сесії Верховної ради.

Спікер Верховної ради Руслан Стефанчук активно наголошує на потребі запровадити механізми впливу громадян на рішення влади через референдуми, що і було прописано в передвиборчій програмі «Слуги народу».

Кілька завдань стосуються реформування пенсійної системи. Зокрема, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія пообіцяв впровадити пенсійні рахунки з 2022 року, а нардеп від «Слуги народу» Олена Мошенець – змінити законодавство задля впровадження накопичувальної системи.

Також під час нової сесії Рада має порушити питання реформи будівельної галузі. Зокрема, нардеп із монобільшості Олексій Жмеренецький пообіцяв зробити все, аби найближчим часом ухвалили відповідний законопроєкт. Його однопартієць Данило Гетманцев – законодавчо запровадити справедливе оподаткування будівельної галузі.

Голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк, своєю чергою, пообіцяла сприяти прийняттю законопроєкту, який врегульовуватиме відповідальність забудовників перед інвесторами.

Кілька питань стосуватимуться скандального законопроєкту про столицю та децентралізації.

Законопроєкт про столицю: чи потрібне місту розмежування повноважень мера та глави КМДАЯкі зміни пропонує законопроєкт про столицю та що дасть розмежування влади у Києві, читайте у матеріалі «Слово і діло».

Зокрема, «слуга» Дмитро Гурін пообіцяв сприяти прийняттю нового закону про столицю, а Олександр Корнієнко – розмежувати посаду мера і голови КМДА. Останній також зобов’язався сприяти прийняттю окремого закону «Про префектів».

Їхній однопартієць Віталій Безгін пообіцяв, що у змінах до Конституції щодо децентралізації у жодному разі не буде особливого статусу ОРДЛО.

Мар’яна Безугла зі «Слуги народу» зобов’язалась сприяти ухваленню закону про реформування СБУ.

Очільниця «Голосу» Кіра Рудик пообіцяла внести від всієї фракції законопроєкт про медичний канабіс повторно. Роман Каптєлов від «Слуги народу» своєю чергою пообіцяв підтримати доопрацьований варіант законопроєкту щодо легалізації медичної марихуани.

Давид Арахамія пообіцяв запровадити економічний паспорт українця, за яким всі діти отримають частку від експлуатації природних ресурсів на індивідуальні рахунки.

Перший віцеспікер Олександр Корнієнко планує всерйоз взятися за реформування Верховної ради. Так, нардеп обіцяє ініціювати зміну формату години запитань до уряду, ухвалити законопроєкт, який ускладнить внесення «блокувальних» постанов, діджиталізувати роботу ВРУ, ввести норму щодо збільшення мінімальної кількості депутатів під час подання законопроєктів, а також ініціювати зміни у регламенті, що передбачатимуть адміністративну відповідальність для нардепів у разі порушення регламенту.

Також Корнієнко зобов’язався сприяти прийняттю найближчим часом законопроєкту стосовно діяльності АМКУ – в рамках боротьби з монополіями. Нардеп від ОПЗЖ Олександр Качний пообіцяв підтримувати всією фракцією законопроєкти, спрямовані проти монополізації будь-яких галузей економіки України.

Окрім того, «слуги народу» порушили питання подвійного громадянства. Зокрема, Святослав Юраш пообіцяв сприяти ухваленню законопроєкту про громадянство, а Давид Арахамія – прописати в законі про подвійне громадянство принцип осілості.

Кілька завдань під час VII сесії мають стосуватися продовження змін в судочинстві. Зокрема, Корнієнко зобов’язався сприяти ухваленню законопроєкту про конституційну процедуру № 4533, а його колега Марина Бардіна – підтримати законопроєкт про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва.

А от Данило Гетманцев пообіцяв зареєструвати у ВРУ законопроєкт, який зменшує податкове навантаження на фонд оплати праці.

Нагадаємо, раніше ми підбивали підсумки шостої сесії Верховної ради.

Як депутати працювали у перший пленарний тиждень року, можна почитати у нашому матеріалі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: