«Мінування» шкіл, лікарень, станцій метро, вокзалів в Україні: чи знаходять «мінерів»

Читать на русском

З початком навчального року почастішали випадки «мінування» шкіл та гімназій, зокрема, в Києві гімназію «Успіх» на Печерську мінували 9 разів – з 1 до 11 вересня саме під час навчання. Кожного разу проводилася евакуація дітей та персоналу гімназії, поліція виїжджала на виклик, обстежувала приміщення і не знаходила «вибухівки». «Слово і діло» поцікавилося, як часто в Україні фіксують випадки мінування соціальних об’єктів та чи знаходять «жартівників».

До речі, найбільшою популярністю серед «мінерів» користуються навчальні заклади, станції метро та лікарні. Також періодично «мінують» великі вокзали. Час від часу відбуваються «мінування» приміщень суду, коли там слухають резонансні справи.

Після таких анонімних повідомлень доводиться евакуювати з приміщення всіх працівників, якщо йдеться про вокзал, то в безпечне місце виводять і всіх пасажирів. Станції метро зачиняються. Кожного разу на місце «події» виїжджають вибухотехніки, кінологи та правоохоронці, щоб пересвідчитися, що вибухівки немає.

Станом на 15 вересня 2020 року поліцією зареєстровано 719 повідомлень про мінування. Особу, яка повідомляла про мінування, вдалося встановити лише в 115 випадках.

Повідомлення містили інформацію щодо 15 тис. 470 об’єктів мінування, з яких 4 тис. 165 випадків «мінування» навчальних закладів і 1 тис. 357 – лікарень.

СБУ здійснювало досудове розслідування у 8 кримінальних провадженнях стосовно 2 осіб за ст.259 Кримінального кодексу України «Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності».

Санкція статті за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху або підпалу передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до шести років.

«Слово і діло» відстежило кількість порушених справ щодо хибних повідомлень про «мінування» з 2013-го до вересня 2020 років. Якщо у 2013 році було порушено 247 кримінальних справ щодо «мінерів», то в 2014-му їхня кількість зросла до 982 справ.

У 2015 році було порушено 529 кримінальних справ про «мінування» соціальних об’єктів, у 2016-му – 845, у 2017-му – 619, у 2018-му – 693.

Найбільше кримінальних справ щодо «мінувань» було зареєстровано у 2019-му – 1 тис. 715. За вісім місяців 2020 року вже зареєстровано 592 провадження щодо «мінувань».

Раніше «Слово і діло» писало, що 21 вересня після «мінування» відновив роботу Київський вокзал.

Також ми писали, що 11 вересня в Києві закривали на вхід та вихід станцію метро «Хрещатик» та пересадку, а також станцію «Площа Льва Толстого» через «мінування».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: