Подкаст «Словом» за 12 січня: статус «НАТО плюс», пенсії та повернення техогляду автомобілів

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 12 січня - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст «Словом»slovoidilo.ua

Про законопроєкт, який може надати Україні статус країни «НАТО-плюс». Про те для кого з українців і на скільки у 2022 році планують підвищити пенсії. Про ймовірність повернення вимоги обов’язкового технічного огляду для автомобілів цього року. А також про найдорожчі та не тільки закупівлі Верховної ради України у році минулому. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Статус «НАТО плюс» для України: що він значить

В США група республіканських конгресменів має намір внести законопроєкт, який оголошує Україну країною «НАТО-плюс» та ініціює перевірку доцільності оголошення Росії державою-спонсором тероризму. Про це повідомляє видання Голос Америки.

«У дипломатії мало шансів на успіх, якщо не підходити до неї з позиції сили» - заявив провідний республіканець у комітеті Палати представників у міжнародних справах Майкл Маккол.

Законопроєкт забезпечить Україні військову та дипломатичну підтримку, якої вона потребує, в умовах нарощування російської військової присутності біля її кордонів. Він також передбачає притягнення президента Росії Путіна до відповідальності за агресію через негайне запровадження санкцій проти газопроводу «Північний потік-2», щоб його так і не було введено в експлуатацію.

Законопроєкт також визначає Україну як країну «НАТО-плюс», щоб забезпечити прискорений розгляд питань щодо продажу деяких американських оборонних товарів та послуг, а також вимагає, щоб США офіційно визначили, чи є Росія державою-спонсором тероризму.

«Цей законопроєкт суттєво збільшить фінансування постачання летальної допомоги Україні, зокрема протиповітряної та протикорабельної зброї, яка потрібна українцям для стримування Росії. Він також чітко дає зрозуміти, що вимоги Путіна, такі як право вето на вступ країн до НАТО та мораторій на розгортання ракет середньої дальності в Європі неприйнятні та суперечать інтересам національної безпеки США» – заявив один зі співавторів законопроєкту конгресмен Майк Роджерс.

За словами іншої співавторки Еліс Стефаник, «Україна має бути вільною у виборі її майбутнього, у тому числі економічних відносин та відносин у сфері безпеки, не побоюючись відплати з боку Путіна».

Як будуть підвищувати пенсії в Україні у 2022 році

Цього року в Україні заплановано кілька етапів підвищення пенсій для різних категорій громадян. У результаті, як повідомили в Міністерстві соціальної політики, середня пенсія наприкінці 2022 року становитиме 4,5 тисячі гривень, що на 15% вище за фактичний прожитковий мінімум. Але, мінімальна пенсія у 2022 році становитиме:

  • з 1 січня – 1 тис. 934 грн;
  • з 1 липня – 2 тис. 27 грн;
  • з 1 грудня – 2 тис. 93 грн.

Від початку року зросли пенсії, які виплачують непрацездатним батькам або чоловіку (дружині) загиблих, померлих (зниклих безвісти) осіб, які безпосередньо брали участь в антитерористичній операції на Донбасі. Наразі мінімальна пенсія у зв'язку із втратою годувальника становить 7,8 тис. грн.

Крім того, із січня збільшився розмір пенсії людям з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи. Мінімальний розмір виплат тепер становить:

  • для I групи інвалідності – 14,6 тис. грн;
  • для II групи інвалідності – 9,5 тис. грн;
  • для III групи інвалідності – 7 тис. грн.

Починаючи з 1 січня жінкам, які народилися в 1962 році, при зверненні вперше за призначенням пенсії за віком встановлюється щомісячне підвищення у розмірі 9%. Розмір підвищення визначається індивідуально та залежить від розміру пенсії жінки, обчисленої з урахуванням набутого нею страхового стажу та зарплати.

У березні відбудеться планова щорічна індексація пенсій, яка стосуватиметься 10 млн українців. Очікується, що індексація поширюватиметься і на категорії пенсіонерів, яких виключили із цього механізму у 2017 році – журналістів, військових, державних службовців, вчених. Індексація буде проводитись автоматично – звертатися до Пенсійного фонду не потрібно.

У квітні буде здійснено автоматичний перерахунок пенсій для пенсіонерів, які працюють. Під час перерахунку враховуватиметься набутий стаж роботи та заробітна плата. У липні мінімальна пенсія в Україні зросте до 2 тис. 27 грн, а максимальна – до 20 тис. 270 грн. Також зросте розмір пенсійних надбавок, прив'язаних до прожиткового мінімуму.

Певні зміни очікуються в жовтні та у грудні - про них читайте докладніше у нашому матеріалі на сайті та в телеграм-каналі.

Кара водійська: повернення техогляду авто

В Україні можуть повернути вимогу щодо обов'язкового технічного огляду для автомобілів. Обов’язковий техогляд «для всіх», нагадаємо, скасували ще у 2011 році, але згідно з директивами Євросоюзу цю норму мають повернути – відповідний законопроєкт у Міністерстві інфраструктури напрацювали ще навесні. Щоб зміни набули чинності, законопроєкт мають схвалити на рівні Кабміну, потім зареєструвати у Верховній раді, а там слово за нардепами. Планується, що норму про обов'язкове проходження техогляду повернуть до законодавства не пізніше вересня 2022 року.

Періодичність проходження техогляду залежатиме від віку та типу транспортного засобу. Наприклад, у законопроєкті Мінінфраструктури йдеться, що пасажирські автомобілі, в яких не більше восьми місць для сидіння, крім сидіння водія, мають проходити ТО через 4 роки після першої реєстрації, а далі – кожні 2 роки. Те саме пропонують і для вантажних автомобілів з повною масою до 3,5 тонн.

Пасажирські автомобілі, в яких не більше дев'яти місць і які використовуються як таксі, повинні пройти ТО через рік після дати реєстрації, і далі – щороку.

Крім того, обов'язково потрібно буде проходити технічний контроль у разі перереєстрації транспортного засобу на нового власника; після ДТП (якщо були пошкоджені елементи, що впливають на безпеку руху); у разі виявлення під час придорожньої перевірки недоліків, що загрожують безпеці руху.

Проводити техогляд, найімовірніше, потрібно буде на приватних СТО, які мають відповідне обладнання або сертифікат. Процедура техогляду обов'язково має бути зафіксована на фото та відео. За непроходження ТО передбачені штрафи: за перше порушення – 17 тис. грн, за повторне – позбавлення водійського посвідчення.

Докладніше про плани з повернення обов’язкового техогляду в Україні читайте у нашому спеціальному матеріалі з інфографікою на сайті.

Найдорожчі закупівлі у Верховній раді у 2021 році

Верховна рада протягом 2021 року провела кілька закупівель на суму близько 10 млн грн. За ці кошти придбали робочі комп’ютерні станції та пакети ПЗ з оновленням та техпідтримкою, у кількості 30 штук. Середня вартість за одиницю тендеру вийшла у 336 тис. грн.

На другому місці серед найдорожчих закупівель – робочі комп’ютерні станції вартістю 9,95 млн грн за 460 комплектів (середня вартість кожного – 21,6 тис. грн).

Інші закупівлі були вже помітно дешевші. Так, за багатофункціональні пристрої для сканування, обробки та копіювання документів переможець тендеру запропонував 3,3 млн грн (4 одиниці). Середня вартість одного – 841,5 тис. грн.

У 2,68 млн грн обійшлася закупівля картриджів та тонер-картриджів для друкувальних пристроїв (1460 штук). Середня вартість за одиницю тендеру вийшла 1,8 тис. грн.

За копіювальні цифрові апарати для сканування, обробки та копіювання документів переможець тендеру запропонував 1,68 млн грн (4 одиниці). Середня вартість одного – 422,5 тис. грн.

За пам’ятний знак «Тризуб», який встановили на площі Конституції біля ВРУ, заплатили 479 тис. грн. За архівні стелажі - 160 тис. грн за 25 штук. 86 тис. грн пішло на 13 штук лазерних принтерів для кольорового друку і ще 80 тис. грн - на чотири м’які дивани.

Про найдорожчі та не тільки закупівлі Верховної Ради України у 2021 році - дізнавайтеся більше з нашої інфографіки на порталі.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: