Апеляція ВАКС розгляне скаргу на вирок ексдиректору Чорнобильського спецкомбінату

Читать на русском
Апеляційна палата відкрила провадження за скаргою захисника обвинуваченого на вирок, яким його визнали винним у зловживаннях.
Чорнобильський спецкомбінат

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду розгляне скаргу на вирок, яким визнали винним колишнього директора державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильський спецкомбінат» Михайла Грабчука у зловживанні службовим становищем і засудили до 3,5 років позбавлення волі.

Таке рішення 10 січня ухвалила колегія суддів АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою адвоката Орлова Владлена Петровича - захисника обвинуваченого (Михайла Грабчука – ред.) на вирок Вищого антикорупційного суду від 10 листопада 2021 року», – йдеться в рішенні.

Як відомо, 10 листопада суд визнав Грабчука винним і засудив його до 3,5 років позбавлення волі з забороною обіймати певні посади протягом 3 років і штрафом в 17 тисяч гривень. Також судді задовольнили цивільний позов і зобов'язали Грабчука відшкодувати 1,03 млн грн збитків.

Нагадаємо, НАБУ повідомило Грабчуку про підозру. Як встановили детективи, Грабчук у 2016 році підписав низку угод про постачання пального з переможцем аукціону приватним підприємством «ТТ-Нафта». Проте у подальшому, всупереч умов підписаних договорів та п.2 ч.4 ст.36 Закону України «Про публічні закупівлі», відповідно до якого істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов'язань сторонами в повному обсязі, директор держпідприємства підписав додаткові угоди про збільшення ціни товару.

При цьому, Грабчуку було достовірно відомо про відсутність документального підтвердження коливання (збільшення) ринкової ціни товару, як підстави для укладення додаткових угод про підняття закупівельної ціни дизельного пального. Як наслідок, ціни за пальне суттєво збільшились, натомість його кількість – зменшилась, що призвело до безпідставного отримання «ТТ-Нафта» грошових коштів за поставку палива.

Загалом, зловживання посадовця завдали ДСП «Чорнобильський спецкомбінат» шкоди у вигляді безпідставного перерахування вказаним підприємством майже 1 млн гривень за придбання палива по завищених цінах та у менших об'ємах ніж визначені договором.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: