Зупинити війну на Донбасі: як змінювалася думка населення протягом останніх 5 років

Читать на русском

Від початку війни на Донбасі соціологи досліджували думку українців щодо шляхів вирішення збройного конфлікту. «Слово і Діло» пропонує подивитись, як змінювалася думка населення з 2014 по 2019 роки (на основі загальнонаціональних досліджень, які проводили Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучерова», Київський міжнародний інститут соціології та цент Разумкова).

Питання встановлення миру за рахунок компромісів з РФ та керівниками самопроголошених ДНР та ЛНР розділили на кілька можливих варіантів. Так, мир – за всяку ціну, коли треба погоджуватися на будь-які компроміси – з ким завгодно і про що завгодно найбільш активно підтримували у жовтні 2014 (28,8% опитаних), коли тривала гаряча фаза війни. Протягом 5 років мир за будь яку ціну стало підтримувати менше людей. Так у червні 2019 року цей показник складав 20%.

Найбільш популярна серед українців позиція – задля миру варто погоджуватися на компроміси, але – не на всі. Така думка була панівною серед українців, починаючи з 2015 року, коли цей варіант підтримувала максимальна кількість опитаних – 54,2%. Усі наступні роки більше половини опитаних підтримували вибіркові компроміси заради миру. Влітку 2019 року цей показник знизився до 48,8% українців.

Мир на Донбасі може встановитися лише з позиції сили – коли одна зі сторін переможе. Таку позицію протягом 5 років підтримувало від 13 до 17,8% населення.

Тих, кому важко було визначитися найменше було у 2014 році – 9,5% опитаних. Наступні роки у цій категорії було від 11,4 до 15,7% українців.

Також під час опитувань людям пропонували визначитися із варіантом політичного майбутнього територій «ДНР» та «ЛНР». Переважна більшість українців протягом 5років вважала, що окуповані території повинні повернутися до України на тих же умовах, що й до війни (від 45,5 до 57,9%).

Повернення до України, але з отриманням більшої незалежності від Києва у 2014 році підтримували 32,5%. Протягом наступних років такої думки було трохи менше чверті опитаних. У 2019 році більшої незалежності від Києва для окупованих територій прагнули 16,9%.

Варіант, щоб «ДНР» та «ЛНР» стали незалежними державами підтримує все менше українців: від 7% у 2014 році до 2,6% у 2019 році.

Поменшало й тих, хто вважає, що частини окупованого Донбасу мають увійти до складу Російської Федерації: у 2014 році таких було 5,2%, а у 2019 –тільки 1,7%.

Пропозицію про введення миротворчих сил на території «ДНР» та «ЛНР» підтримують більше половини опитаних. Найбільше така ідея була популярна у травні 2018 року, коли за неї висловилося 60,6% опитаних.

Не підтримували введення миротворців на окуповані території чверть тих, хто брав участь в опитуваннях і не могли визначитися з відповіддю біля 20% українців.

Раніше ми писали, що в травні-червні сталося 447 обстрілів українських позицій в зоні ООС.

Також ми розглядали динаміку міграції в Україн

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: