Газова зброя проти Кремля: як німецький регулятор зіграв на руку Україні

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Федеральне мережеве агентство Німеччини (BNetzA) відклало сертифікацію російського газопроводу «Північний потік-2», щонайменше, на пів року. Це пов’язано з юридичними проблемами. Так, оператор газопроводу – компанія Nord Stream 2 AG, яка зареєстрована у Швейцарії, має створити дочірню структуру в Німеччині, як цього вимагає законодавство ФРН. Отримана перерва грає на руку Україні.

Про те, що Федеральне мережеве агентство Німеччини відклало сертифікацію російського газопроводу «Північний потік-2», щонайменше, на пів року стало відомо у четвер, 16 грудня. «У першій половині (2022 року) рішень не буде», ‒ процитувало агентство Reuters слова голови BNetzA Йохена Хоманна. Раніше заступник голови фракції Вільної демократичної партії у бундестазі Олександр Граф Ламбсдорфф зазначав, що «Північний потік-2» може бути сертифікований не раніше ніж у вересні 2022 року. Потреба сертифікації СП-2, згідно з європейськими нормами, є обов'язковою умовою введення газопроводу в експлуатацію.

Затримка процесу пов'язана з тим, що головний оператор «Північного потоку-2», компанія Nord Stream 2 AG, яка зареєстрована у Швейцарії, має створити свою дочірню структуру в Німеччині, як цього вимагає законодавство ФРН. Відзначимо, що Nord Stream 2 AG на 100% належить російському «Газпрому». Залишається незрозумілим, чому «Газпром», який, безперечно, має численний штат досвідчених юристів, спочатку не передбачив такого розвитку подій.

Втім, і без юридичних тонкощів, із сертифікацією ПП-2 можуть виникнути проблеми. Експлуатація об'єкта має відповідати вимогам європейського законодавства. В рамках антимонопольних правил має бути забезпечений анбандлінг, тобто відокремлення діяльності оператора ГТС від видобутку газу (нагадаємо, що Nord Stream 2 AG на 100% належить російському газовому монополісту). Крім того, згідно з європейськими нормами, право на закачування газу в трубопровід повинні мати і треті сторони, але «Газпром» знову ж таки через своє монопольне становище поки не готовий надати конкурентам половину потужності своєї труби.

Зазначимо, що до процесу сертифікації «Північного потоку-2» залучено українські компанії «Нафтогаз» та «Оператор ГТС України», які готові надати вагомі аргументи проти російського проєкту. Позиція української сторони загальновідома – «Північний потік-2» є політичним, а не комерційним проєктом і є зброєю економічної війни проти України. Після того, як ПП-2 буде введено в експлуатацію, транзит російського газу через українську газотранспортну систему припиниться і наша країна стане вразливішою до агресії Росії.

Позицію нашої країни підтримують країни Східної Європи, зокрема Польща та держави Балтії. Російська сторона і сама створює ґрунт для таких підозр. Після завершення будівництва ПП-2, 10 вересня, російська сторона вдалася до різних форм тиску та шантажу для того, щоб європейці якнайшвидше дозволили ввести газопровід в експлуатацію.

Але навіть якщо BNetzA, попри всі аргументи, все ж таки дасть «зелене світло» російському газопроводу, проєкт може зупинити Єврокомісія. Така можливість існує. Нагадаємо, 16 грудня Європарламент ухвалив резолюцію, в якій засудив накопичення російських військ біля кордонів з Україною. У цій резолюції вказується, що військові дії проти нашої країни «матимуть високу економічну та політичну ціну» і спричинять серйозні санкції. Це заморожування фінансових та фізичних активів у ЄС, заборони на поїздки, а також виключення Росії із платіжної системи SWIFT. У резолюції міститься заклик не вводити в дію трубопровід «Північний потік-2», незалежно від того, чи приведуть його колись у відповідність до Газової директиви ЄС.

До цього слід додати і тиск із боку США. 16 грудня Сенат США зареєстрував «Акт гарантування суверенітету України шляхом посилення її оборони», що передбачає, серед іншого, надання Києву $450 млн на військові потреби та негайні санкції щодо оператора «Північного потоку-2» у разі розширення військової агресії РФ проти України. Зазначимо, що широкомасштабний наступ Росії на територію нашої країни, про який багато говорять останніми тижнями, може поставити хрест на будь-яких спробах ввести в експлуатацію «Північний потік-2» ще до завершення його сертифікації. А цей проєкт, в який уже вкладено понад $10 млрд, є надзвичайно важливим для РФ. Тому призупинення сертифікації дає перепочинок для України і сильно знижує ймовірність ескалації принаймні протягом найближчих 6-8 місяців.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: