Хвороба ексслідчого Суса: прокурор отримав доступ до даних обвинуваченого

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання прокурора САП про тимчасовий доступ до документів трьох мобільних операторів.

Вищий антикорупційний суд надав Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі доступ до дзвінків та інформації про місцеперебування мобільного телефону колишнього заступника начальника Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України Дмитра Суса, обвинуваченого у заволодінні майном.

Таке рішення 9 грудня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, Сус не з'явився на судові засідання 23 вересня, 7, 19, 22 та 26 жовтня, а також 4 листопада. Захисник обвинуваченого і сам Сус подали до суду документи, які свідчать про лікування. Зокрема, експрокурор ГПУ перебував на стаціонарному лікуванні у терапевтичному відділенні Хмельницького обласного госпіталю ветеранів з 21 вересня по 8 жовтня. Також він проходив лікування перебував на стаціонарному лікуванні в кардіологічному відділенні з 8 по 25 жовтня. Кардіолог встановив Сусу діагноз, а з 26 жовтня він перебуває на стаціонарному лікуванні в Хмельницькій обласній лікарні.

Однак прокурор САП не вірить цьому. Він вказує, що обвинувачений упродовж тривалого періоду перебував у трьох різних відділеннях та двох лікувальних закладах, хоча є особою молодого віку. До того ж, 8 жовтня він був виписаний сімейним лікарем у зв'язку з поліпшенням стану здоров'я. Окрім того, Сус упродовж досудового розслідування та судового розгляду не подавав стороні обвинувачення та суду будь-яких документів щодо звернення за медичною допомогою, а тому звернення за медичною допомогою в ургентному порядку за трьома різними напрямками є малоймовірним.

Прокурор зазначив, що раніше вони вже одержали доступ до таких даних в одного з операторів мобільного зв'язку, але через нову можливість перенесення мобільного номеру до іншого оператора не вдається встановити, в кого саме Сус тримає номер. Тому прокурор просив надати доступ до таких даних в усіх трьох операторах мобільного зв'язку.

Судді клопотання задовольнили.

За версією обвинувачення, ГПУ розслідувалася справа про нелегальний гральний бізнес. 16 січня 2016 року під час обшуку в ресторані «Цар» і готелі «Дружба» Сус знайшов і вилучив 9025 доларів і ‭192 660‬ грн. У подальшому вказані грошові кошти колишній слідчий нібито привласнив. Також, за версією НАБУ, Сусом були присвоєні 8600 грн, які вилучили 20 січня 2016 року за результатами обшуку на вул. Володимирській.

Вже 15 квітня 2016 року під час обшуку в ресторані на вул. Набережно-Печерська дорога, 5 обвинувачений начебто заволодів накопичувачем на жорстких магнітних дисках і відеореєстратором Hikvision, який пізніше використав у себе в кабінеті.

Приблизно 20 лютого 2016 року слідчими ГПУ, серед яких був Сус, проведений обшук у Білій Церкві, де вилучені гральні автомати, меблі та інші речі за місцем розташування нелегального грального закладу. Будь-які відомості про обшуки в матеріалах справи, в межах якої велися слідчі дії, відсутні.

30 жовтня 2016 року в Києві за допомогою невстановленої фізичної особи Сус за 10 тисяч доларів нібито продав ігрові автомати, столи для покеру та рулеток, барні стільці, металеву статую жінки та інші речі, раніше вилучені на обшуках у Білій Церкві. Сама справа передана до Головного слідчого управління ДФС без речових доказів.

Нагадаємо, САП зачитала обвинувальний акт відносно Суса. Також суд почав досліджувати докази у його справі. Пізніше справу довелося передати до Вищого антикорупційного суду і почати заново розгляд.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: