За заперечення збройної агресії Росії можуть почати штрафувати: кого це стосуватиметься

Читать на русском
Кабінет міністрів хоче посилити відповідальність за заперечення російської агресії та окупації Криму та Донбасу.
Денис Шмигальt.me/Denys_Smyhal

Кабінет міністрів хоче посилити відповідальність за заперечення російської агресії та окупації Криму та Донбасу. Пропонується запровадити штрафи, однак вони стосуватимуться не всіх.

Про це стало відомо під час засідання Кабміну у четвер, 9 грудня.

Як повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, уряд підтримав два законопроекти і сподівається, що їх схвалить Рада. Вони стосуються саме політиків та їхньої позиції щодо країни-агресора.

Ескалація конфлікту: що буде замість повномасштабної агресії РосіїРосія вдруге у 2021 році брязкає зброєю біля кордонів України. Втім, чи справді все йде до повномасштабної агресії – аналізував політолог Олександр Радчук.

«Уряд пропонує посилити відповідальність публічних осіб за заперечення збройної агресії Росії проти України. Сьогодні ми підтримали два законопроекти, які стосуються національної безпеки нашої держави. Вони передбачають зміни до адміністративного кодексу щодо відповідальності за публічне заперечення агресії РФ проти України, спроби легітимізувати окупацію наших територій. Закон стосуватиметься саме політичних діячів. Упевнений, що Верховна Рада підтримає подібну ініціативу», - розповів Шмигаль.

Подробиці законопроектів та суми штрафів уточнив нардеп Олексій Гончаренко у Telegram.

За його словами, штрафи для політиків за заперечення агресії РФ становитимуть від 17 до 34 тис грн, а якщо повторно протягом року від 34 до 51 тис грн.

«Суб'єктами правопорушень у цій статті є національні та іноземні громадські діячі, особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, політично значущі», - уточнив Гончаренко.

Під публічним запереченням агресії Росії буде вважатися «хоча б одне відкрите звернення до більш ніж однієї особи, в якій виражається будь-яке письмове або графічне зображення Криму чи Донбасу російським або як окремого територіального суб'єкта, або заперечення спроб РФ легалізувати анексію Криму», додав нардеп.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський повідомив, чи можлива сьогодні повномасштабна війна з РФ.

Президент РФ Володимир Путін відповів на запитання, чи збирається Росія нападати на Україну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: