Заборона розповсюдження пластикових пакетів: які зміни чекають з 10 грудня

Читать на русском

В Україні розпочинається перший етап боротьби з розповсюдженням пластикової продукції: з 10 грудня буде обмежено обіг пакетів. Заборона стосуватиметься використання безкоштовних пластикових пакетів у сфері обслуговування. Детальніше про те, які зміни набудуть чинності, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

З 10 грудня в Україні вводиться у дію закон №1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України».

Його дія поширюється на магазини, супермаркети, аптеки, заклади харчування та інші заклади торгівлі та надання послуг.

Забороняється розповсюдження (як безоплатне так і платне):

  • тонких та надтонких пластикових пакетів зі стінками менше 50 мкм;
  • оксорозкладних пластикових пакетів (матеріал яких містить поліетилен та оксорозкладні домішки для прискорення розкладання на окремі дрібні фрагменти).

За розповсюдження пластикових пакетів передбачено штраф 8 500–17 000 грн. За повторне порушення протягом 3-х років штраф збільшується до 17 000–34 000 грн.

Водночас за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів передбачено штраф 1 700–3 400 грн, а за повторне порушення протягом 3-х років – 3 400–8 500 грн.

Заборона розповсюдження тонких, надтонких і оксорозкладних пакетів та штрафи за порушення набуває чинності з 10 березня 2022 року.

До 10 січня 2023 року заборона не поширюватиметься на біорозкладні пластикові пакети та надтонкі пластикові пакети, зокрема:

  • зі стінками завтовшки менше 15 мкм (менше 15 мікрон = 0,015 мм);
  • завширшки до 225 мм (без бокових складок);
  • завглибшки до 345 мм (з урахуванням бокових складок);
  • завдовжки до 450 мм (з урахуванням ручок).

Також заборона не стосуватиметься пакетів, які призначені для пакування/транспортування свіжої риби, м’яса і м’ясопродуктів, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинне упаковання.

Розповсюдження інших видів пластикових пакетів (зі стінками більше 50 мкм) дозволятиметься лише на платній основі за цінами, не нижчими, що встановлюються КМУ (2-3 грн).

Нагадаємо, раніше ми детальніше писали, скільки коштуватимуть пакети, які є винятки та хто має сплатити штраф у разі порушення.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: