Євросоюз та НАТО засудили випробування космічної зброї Росією

Читать на русском
Європейський союз рішуче засудив проведення Росією випробування кінетичної протисупутникової зброї. Північноатлантична рада розцінює випробування Росією протисупутникової ракети як необачний та безвідповідальний акт.
Фото з відкритих джерел

Європейський союз рішуче засудив проведення Росією випробування кінетичної протисупутникової зброї. Північноатлантична рада розцінює випробування Росією протисупутникової ракети як необачний та безвідповідальний акт.

Про це йдеться у заяві НАТО та заяві ЄС.

Північноатлантична рада заявила, що засуджує необачне та безвідповідальне випробування Російською Федерацією протисупутникової ракети 15 листопада 2021 року.

«Це випробування призвело до утворення великої кількості орбітального сміття, що суттєво збільшує ризики для життя людей та для космічних об’єктів, що належать багатьом державам та організаціям», – йдеться у заяві.

Наголошують, що така поведінка ставить під загрозу безпекові, економічні, наукові та комерційні інтереси всіх держав і структур.

Європейський союз також рішуче засудив проведення Росією випробування кінетичної протисупутникової зброї

«Ця дія суперечить принципам, відображеним в керівництві ООН з запобігання утворенню космічного сміття, і поставить під загрозу вільний доступ і використання космосу для всіх держав на багато років», – наголошують ЄС у своїй заяві.

Запуск супутника і будівництво ракет: як політики обіцяють розвивати космічну галузьВолодимир Зеленський обіцяє запустити в космос український супутник, а Кабмін – затвердити план інтеграції України в Європейське космічне агентство.

При цьому вони наголошують, що випробування космічної ракети суперечить позиції РФ в доповіді Генерального секретаря ООН про відповідальну поведінку в космосі.

Відомо, що 15 листопада Росія провела випробування протисупутникової зброї та збила один із власних апаратів. Американське космічне командування вважало, що ціллю став радянський супутник «Космос-1408». Міністерство оборони РФ визнало факт випробувань нової зброї, в результаті якої був знищений реальний супутник на орбіті.

Нагадаємо, у Канаді почалося будівництво стартового майданчика для української ракети-носія Циклон-4М. Спільний україно-канадський космодром буде розташовуватися в столиці провінції Нова Шотландія, місті Галіфакс.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: