Зеленський пообіцяв по тисячі гривень вакцинованим від COVID-19: реакція соцмереж

Читать на русском

Тисячу гривень вакцинованим від ковіду пообіцяв Володимир Зеленський. Реакція соцмереж – у добірці.
Слово і діло

Для українців, які вакцинувалися від коронавірусу двома дозами, запровадять заохочення: з 19 грудня вони зможуть отримати тисячу гривень від держави. Про це заявив президент Володимир Зеленський.

Грошову винагороду можна буде отримати через програму «Дія». Тим, хто не має смартфонів, зокрема, пенсіонерам, держава забезпечить альтернативну можливість отримати свою тисячу.

«За ці кошти вакциновані українці зможуть придбати абонемент до спортзалу чи фітнес-клубу, відвідати кінотеатр, театр, музей, концертний зал чи виставковий центр, чи купити квитки на поїздки всередині країни. До кінця 2021 року на програму буде виділено близько 3 млрд грн і стільки ж – на початку

2022-го», – розповів Зеленський.

Що в соцмережах думають про такий стимул вакцинуватись – у добірці «Слово і діло».

«Пряник без батога не працює. Так, владі дуже приємно робити лише приємні речі. Щоб стимулювався рейтинг. Щоб чути оплески. Але ж ми говоримо не про рейтинг, а про ефективність. І для багатьох людей у країні тисяча гривень не буде стимулом. Особливо для тієї категорії людей, які здатні витратити набагато більші гроші на фейкові сертифікати. Та й взагалі для людей, які працюють і чомусь не бажають вакцинуватися, чи начиталися російської пропаганди, чи просто тому, що погано навчалися у школі, тисяча гривень не є вагомим стимулом. Для цього держава має використати примус. Поряд із пряником має йти батіг. І саме таким шляхом йдуть країни Європи. Саме тому зараз Сингапур, який вакцинував левову частку своїх громадян, запровадив правила, що невакциновані оплачують лікування власним коштом. Тому Австрія зараз запроваджує жорсткий локдаун для невакцинованих громадян. Саме тому Макрон за день звільняв сотні медиків, котрі саботували вакцинацію», – написав Сергій Фурса.

«Насправді заохочення грошима вакцинації не така погана ідея. Просто потрібно було трохи інакше – гроші вакцинованим у віці 60+ років з можливістю витрачати на продукти та комунальні рахунки. Це було б правильно з медичного погляду профілактики госпітальних випадків та підтримало економічно вразливу частину населення», – вважає Юлія Кузьменко.

«Тим часом Міністерство культури та інформполітики не витратило жодної копійки хоча б на якусь комунікацію необхідності вакцинуватися, а міністр тупо втік у відставку з першої нагоди. Я категорично проти, щоб президент так бездарно і безглуздо витрачав кошти платників податків. Тим більше, що в даному випадку вакциновані громадяни зі своїх податків заплатять невакцинованим, щоб вони вакцинувалися», – написав Дмитро Золотухін.

«Ця тисяча набагато дешевша, ніж ті мільйони, які витрачаються зараз на реанімацію антивакцинаторів і вигідніше, ніж виплачувати допомогу померлим. Ця тисяча не викличе інфляції: гроші не можна буде витратити будь-куди – тільки на українські послуги всередині країни та з великою маржею (спортзал, кінотеатр, туризм)», – написав Антон Михайлов.

«На якій підставі президент розкидається грошима з державного бюджету? Юля хоч би була прем'єром. А Вова чому так легко поводиться з нашими загальними грошима? До речі, якщо це особистий піар, міг би пообіцяти зі своїх офшорних компаній. Було б красиво», – вважає Сергій Руденко.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна побачити, як в інших країнах мотивують населення вакцинуватися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: