Саакашвілі не має наміру припиняти голодування – Денісова

Читать на русском
Денісова відвідала експрезидента Грузії та громадянина України Міхеїла Саакашвілі у грузинській в'язниці. Вона повідомила, що політик не має наміру припиняти голодування.

Український омбудсмен Людмила Денісова відвідала експрезидента Грузії та громадянина України Міхеїла Саакашвілі у грузинській в'язниці. Вона повідомила, що політик не має наміру припиняти голодування.

Про це омбудсмен сказала під час сьогоднішнього брифінгу після зустрічі із Саакашвілі.

За словами Денісової, у колонії, де утримують Саакашвілі, постійно чергує реанімаційна бригада, яка може зробити йому переливання крові чи масаж серця за потреби. Однак ця бригада не зможе відновити життєво важливі органи Саакашвілі. Водночас грузинський експрезидент не хоче лягати до тюремної лікарні.

Пан або пропав: навіщо Саакашвілі повернувся в ГрузіюПовернувшись до Грузії, Міхеїл Саакашвілі прогнозовано потрапив до в’язниці. Водночас, чи не є такий крок заздалегідь виграшною ланкою у передвиборчій стратегії політика – аналізував політолог Олександр Радчук.

«Він не переїжджатиме до тюремної лікарні. Він вважає, що там не є безпечно для його життя. Також там немає необхідної інфраструктури для допомоги Саакашвілі. Я звертатимуся, щоб Саакашвілі перевезли до приватного центру для надання йому допомоги», - сказала вона.

Омбудсмен також наголосила, що ув'язнений Саакашвілі планує продовжити голодування, а примусове годування, від якого він категорично відмовляється, буде порушенням прав людини.

«Ми знаємо, що за протоколом є така можливість, що тюремний лікар збирає групу лікарів і вони схвалюють рішення щодо примусового годування. Але є рішення ЄСПЛ, що примусове харчування є порушенням прав людини. Тому він відмовлятиметься від цього поки перебуватиме у свідомості», - додала Денісова.

Нагадаємо, 1 жовтня 2021 року Саакашвілі прибув до Грузії. Його затримали у Тбілісі. Нині він у в'язниці в Руставі. Там Саакашвілі оголосив голодування, його стан здоров'я погіршився. Саакашвілі зробили переливання крові.

Саакашвілі обіймав посаду президента Грузії два терміни поспіль – у 2004–2013 роках. Незабаром після звільнення з посади президента він залишив країну.

З червня 2020 року Саакашвілі перебуває на посаді голови Виконавчого комітету з реформ України.

У Грузії Саакашвілі засудили до трьох років позбавлення волі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: