ВАКС призначив засідання у справі майора ЗСУ, який переховується в Росії

Читать на русском
Антикорупційний суд визначився з датою підготовчого засідання у кримінальному провадженні за обвинуваченням колишнього офіцера української армії.

Вищий антикорупційний суд призначив на 13 жовтня підготовче засідання у кримінальному провадженні за обвинуваченням колишнього начальника фінансово-економічної служби військової частини А0563 Андрія Квіреля у заволодінні коштами Збройних сил України.

Таке рішення 7 жовтня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Призначити підготовче судове засідання у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42014200350000045 від 18 листопада 2014 року за обвинуваченням (Андрія Квіреля – ред) у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 191, ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України на 13:00 13 жовтня 2021 року», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, у 2014 році військова прокуратура заочно повідомила про підозру Квірелю. За версією слідства, він вирішив заволодіти грошовими коштами, які належали військовій частині А0563 як розпоряднику бюджетних коштів. Для цього він залучив невстановлених осіб з числа не військових осіб і попросив їх відкрити банківські рахунки, на які планував перерахувати кошти і в подальшому зняти їх з банкоматів.

10 листопада 2014 року майор ЗСУ, перебуваючи у приміщенні службового кабінету, власноруч склав завідомо неправдиві документи щодо видачі готівки та перерахування коштів на загальну суму понад 4,26 млн грн. Також на цьому документів від зробив підписи нібито від імені бухгалтера фінансово-економічної служби військової частини А0563 та командира цієї ж військової частини. Загалом особам вдалося зняти з банкоматів майже 3,45 млн грн.

Як вказував детектив, підозрюваний Квірель 20 листопада 2014 року вилетів до Москви. В січні 2015 року його оголосили в розшук, в тому числі, міжнародний засобами Інтерполу. У 2015 році Квіреля затримали і Генеральна прокуратура України намагалася розпочати екстрадицію, але підозрюваному надано притулок.

Пізніше справу передали за підслідністю до НАБУ і САП, де Квірелю повідомили заочно про зміну підозри. Також детективи вирішили заочно проводили розслідування стосовно нього, звернувшись до ВАКС. У НАБУ вказали, що 30 листопада 2016 року підозрюваний отримав паспорт громадянина Російської Федерації і змінив ім'я. До того ж, Росія визнана Верховною радою України державою-агресором, а тому Квіреля можливо судити заочно. Суддя клопотання задовольнила. Пізніше САП скерувала цю справу до суду.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: