«Скіфське золото»: результати фінального слухання очікуються наприкінці місяця

Читать на русском
Скіфське золото. У Мін'юсті розраховують на позитивне рішення суду в Амстердамі, який оголосить вирок у кінці жовтня.
фото з відкритих джерел

Музейна колекція «Крим. Золотий острів у Чорному морі» повинна бути повернута Україні. У Мін'юсті розраховують на позитивне рішення суду в Амстердамі, який оголосить вирок наприкінці жовтня.

Про це заявила заступник міністра юстиції Валерія Коломієць, передає пресслужба відомства в п'ятницю.

«Скіфське золото» повернуть УкраїніОкружний суд Амстердама виніс вердикт, згідно з яким колекція експонатів із музеїв окупованого Криму, відомих під загальною назвою «скіфське золото», буде повернута на територію України.

«Музейна колекція «Крим. Золотий острів у Чорному морі» – це культурна спадщина України та підлягає поверненню на її територію. Це наша чітка позиція, заснована, в першу чергу, на нормах міжнародного права, зокрема положеннях Конвенції ЮНЕСКО, та положеннях українського законодавства, що закріплюють право власності держави на спірні музейні об’єкти. Експонати, що утримуються Музеєм Алларда Пірсона на території Нідерландів, підлягають поверненню на територію України з подальшою передачею на зберігання в Музейному фонді нашої держави», - зазначила Коломієць.

Результати фінального слухання у справі про «Скіфське золото» має бути оголошено вже в кінці жовтня, підтвердили в Мін'юсті.

Нагадаємо, рішення суду повинно бути оголошене у вересні цього року, однак суд Амстердама переніс заплановану дату на 26 жовтня.

Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року прийняв рішення про те, що експонати кримських музеїв повинні бути повернуті до України. Рішення було прийнято на основі конвенції ЮНЕСКО.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на це рішення.

«Скіфське золото», поки триває суд, зберігається в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: