Затримання Саакашвілі: у чому звинувачують колишнього президента Грузії

Читать на русском

Голову Виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеїла Саакашвілі затримали у Грузії практично одразу після приїзду в країну. Місцеві правоохоронні органи звинувачують його у зловживанні службовими повноваженнями, за що він раніше був заочно засуджений. Але це не єдина претензія до Саакашвілі. «Слово і діло» пропонує подивитися, у чому ще звинувачують експрезидента Грузії.

У чому звинувачують колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, дивіться на інфографіці Слово і діло.
У чому звинувачують СаакашвіліСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Саакашвілі очолив країну у січні 2004 року. Згодом він здобув повторну перемогу на президентських виборах у 2008 році і обіймав крісло глави держави до листопада 2013 року.

За цей час довкола нього виникло чимало скандалів та звинувачень.

Так, його звинувачують в організації нападу на колишнього грузинського депутата Валерія Гелашвілі у 2005 році. За це Саакашвілі заочно засудили до шести років ув’язнення.

Третього президента Грузії також звинувачують у зловживанні службовими повноваженнями у резонансній справі про вбивство Сандро Гіргвліані в 2006 році.

У вбивстві співробітника банку звинуватили кількох офіцерів МВС Грузії. Мати загиблого відкрито звинуватила МВС у вбивстві свого сина. Наступного дня депутати від опозиційних фракцій зажадали звільнення з посад підозрюваних співробітників МВС.

Згодом люди почали протестувати проти глави МВС та вимагати його відставки. Однак Саакашвілі на пресконференції заявив, що не звільнятиме міністра з посади.

Окрім цього, Саакашвілі приписують перевищення службових повноважень під час насильницького розгону акції протесту у листопаді 2007 року.

У тому ж 2007 році відбулося відключення від ефіру телекомпанії «Імеді» силовими методами. Президента звинуватили у тому, що за його вказівками було незаконно вилучено телекомпанію у її тодішнього власника.

Після зміни влади телекомпанію повернули її власникам. У 2014 році Тбіліський суд задовольнив клопотання прокуратури і заочно обрав арешт як запобіжний захід стосовно Міхеїла Саакашвілі.

За період з 2009 до 2013 року колишнього очільника країни звинуватили у розтраті бюджетних коштів на особисті потреби. Йдеться про близько 5 млн доларів з бюджету спеціальної служби держохорони.

Днями грузинська прокуратура повідомила, що МВС Грузії розслідує факт незаконного перетину кордону колишнім президентом.

Сам Саакашвілі неодноразово заявляв, що висунуті проти нього у Грузії звинувачення вважає надуманими і безпідставними.

Нагадаємо, Саакашвілі повернувся у Грузію через 8 років – напередодні виборів. У керівній партії вважають, що він приїхав для держперевороту.

Саакашвілі затримали. Колишній президент назвав себе політв'язнем і оголосив голодування.

Ми також писали, як на затримання Саакашвілі відреагував Володимир Зеленський.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: