Справа Курченка: підозрюваній пом'якшили запобіжний захід

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання адвоката підозрюваної про зміну запобіжного заходу на більш м'який.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд відпустив під особисте зобов'язання підозрювану у кримінальному провадженні про створення олігархом-втікачем Сергієм Курченком злочинної організації та легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом.

Таке рішення 14 вересня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується в рішенні, 13 листопада 2019 року Печерський районний суд міста Києва відправив підозрювану під варту з альтернативою майже 50 млн грн застави. Однак Київський апеляційний суд за скаргою адвоката підозрюваної зменшив цю заставу до 576 300 грн. Ці кошти за фігурантку внесли і вона вийшла із СІЗО під обов'язки. Пізніше антикорупційний суд зменшив цю заставу до 168 160 грн.

Утім адвокат підозрюваної подав клопотання про зміну запобіжного заходу із застави на особисте зобов'язання. Захисник вказував, що сторона обвинувачення не зверталася про продовження строку дії обов'язків, а підозрювана надавала правдиві показання. До того ж, фігурантка не порушувала обов'язки, має постійне місце роботи та характеризується позитивно. Адвокат додав, що за рік з підозрюваною не проведено жодної процесуальної дії, а досудове розслідування зупинене.

Прокурор САП не заперечував проти задоволення клопотання. Суддя клопотання задовольнив і зобов'язав підозрювану прибувати за кожною вимогою до детектива, прокурора, слідчого судді та суду.

Нагадаємо, у ВАКС судять ще одного фігуранта справи Курченка. Слідство встановило, що ТОВ «Юрай», очолюване Миколою Лобенком, у 2013 році задіяли у схемі, в результаті якої згадана злочинна організація заволоділа понад 787 млн грн стабілізаційного кредиту, наданого НБУ Реал банку.

Цю схему реалізували у такий спосіб: у вересні 2013 року Реал банк надав кредити низці комерційних компаній, підконтрольних злочинній організації. Ті, через ланцюг фірм із ознаками фіктивності, перевели отримані кошти на рахунки інших двох компаній, однією з яких було згадана фірма «Юрай». Далі це ТОВ розміщує ці кошти під виглядом власних та тимчасово вільних на строковий депозит в тому ж Реал банку однак із правом дострокового припинення договору та вилучення коштів упродовж п'яти робочих днів із моменту заяви.

За місяць потому, в жовтні 2013 року, керівництво банку організувало складання такої завідомо неправдивої заяви про дострокове розірвання депозитного договору й подальше вилучення коштів. Цю заяву підписав Лобенко як директор ТОВ. Створена ситуація стала формальною підставою для звернення Реал банку за підтримкою до НБУ, який надає йому стабілізаційні кредити на загальну суму близько 800 млн грн під заставу майна, вартість якого, як згодом встановило слідство, завищили всемеро.

Отримані від НБУ кошти керівництво Реал банку у змові з іншими учасниками злочинної організації вивели через низку компаній із ознаками фіктивності та легалізували, в тому числі за участі компаній-нерезидентів та вивели в готівку. НАБУ завершило слідство стосовно цього фігуранта, а САП передала справу до суду.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: