Прокурор Кулик виступив із заявою про справу Курченка

Читать на русском
Раніше в ГПУ заявили, що Кулик неправомірно оголосив підозри Ложкіну, Гонтаревій і Філатову.

Екс-голова АП Борис Ложкін, екс-голова НБУ Валерія Гонтарева, екс-міністр екології Микола Злочевський та інші топ-чиновники, яким у четвер, 28 березня, Генпрокуратура оголосила підозри, є фігурантами справи олігарха Сергія Курченка.

Про це заявив прокурор Генеральної прокуратури Костянтин Кулик.

Як пише «Слово і Діло», відповідну заяву Кулика було передано журналістам. Її зачитала в ефірі передачі «Право на владу» на каналі «1+1» ведуча Наталія Мосейчук, передає УНІАН.

«У зв'язку із суперечливою інформацією, яку поширюють мої колеги з ГПУ, вважаю важливим зробити наступну заяву: я є прокурором у справі Курченка. Ця справа розслідувалася 5 років, і обсяг доказів злочинної діяльності угруповання становить понад 3 тисячі томів. Рік тому суд дав дозвіл на спецрозслідування щодо Курченка, і останнім часом група прокурорів займалася документальним оформленням матеріалів справи і написанням підозр причетним особам в остаточному вигляді», - йдеться в заяві Кулика.

За його даними, підозра особисто Курченкові складається з 1360 сторінок і включає епізоди зі змовою різних осіб під час здійснення різних злочинів.

«Для того, щоб направити справу Курченка в суд, необхідно прийняти процесуальні рішення і щодо його поплічників. Як мінімум у чотирьох різних епізодах поплічниками Сергія Курченка виявилися Ложкін, Шверк, Філатов, Гонтарева, Стеценко, Злочевський та інші особи. З них до сьогодні не охопленими офіційними підозрами залишалися громадяни Ложкін, Філатов, Шверк, Гонтарева, Стеценко і Злочевський. Стверджую, що без висунення їм офіційних підозр неможливо було закінчити кримінальну справу стосовно Сергія Курченка. 96 підозр із 98, які фігурують у цьому масштабному розслідуванні, підписував особисто я. Ці документи як вручалися особисто, так і надходили підозрюваним на пошту», - йдеться в заяві.

За його словами, цих фігурантів не викликали в ГПУ, оскільки вони нібито входять у так звану «касту недоторканних».

Прокурор підкреслив, що епізоди щодо згаданих осіб фактично розслідувані і «слідство в них може бути в нормальному режимі закінчено протягом двох місяців».

Раніше генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що ГПУ завершила розслідування справи Курченка. Втікачу-«молодоолігарху» закидають розкрадання 18,1 млрд гривень.

Пізніше в ефірі Радіо НВ Луценко повідомив, що у справі Курченка ГПУ оголосила підозру Злочевському, Соркіну, Кирюшину і ще 9 вищим посадовим особам.

Протягом розслідування справи Курченка встановлено десятки осіб, які брали участь у його злочинному угрупованні. На сьогодні підозру висунули 98 особам, у тому числі 12 вищим посадовим особам центральних органів виконавчої влади, а також Національного банку України, 6 керівникам обласних державних адміністрацій, 14 співробітникам керівного складу державних підприємств.

42 людини вже пішли під суд, ухвалено 27 обвинувальних вироків.

Разом із тим спікер ГПУ Андрій Лисенко поширив офіційну заяву ГПУ про те, що прокурор Кулик неправомірно оголосив підозри Ложкіну, Гонтаревій і Філатову.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: