Локальна демократія: які інструменти нардепи обіцяють дати громадянам на місцях

Читать на русском
Нардепи обіцяють ухвалити закон про місцевий референдум, дати громадянам можливість контролювати чиновників і дати громадам можливість впливати на призначення керівників правоохоронних органів.
Слово і діло

Безліч обіцянок народних депутатів різних скликань стосується залучення українців до політичного життя держави – інакше кажучи, народовладдя. Депутати обіцяють закон про всеукраїнський референдум, можливість відкликання парламентаріїв, введення законодавчої ініціативи для народу. Однак важливо, особливо зважаючи на проведення реформи децентралізації, дати громадянам інструменти народовладдя не тільки на загальнонаціональному рівні, а й на місцевому. «Слово і діло» розбиралося, які інструменти локальної демократії нардепи обіцяють українцям.

Закон про місцевий референдум

На початку 2021 року Верховна рада ухвалила закон про всеукраїнський референдум. Про місцевий референдум закону поки що немає, але депутати обіцяли його ухвалити.

Партія «Слуга народу» в передвиборчій програмі обіцяла запровадити механізми впливу громадян на рішення влади через референдуми. У законі про всеукраїнський референдум є можливість оголосити його за народною ініціативою (хоча процедура і складна) і вирішувати на ньому питання загальнодержавного значення або скасування законів. Закон про місцевий референдум поки не ухвалений, тому обіцянка в процесі виконання.

«Слуга народу» Олександр Бакумов обіцяв у програмі зареєструвати законопроєкт «Про місцевий референдум». Обіцянка виконана: нардеп став одним з авторів законопроєкту №5512.

Його колега по фракції Валерій Колюх, навпаки, провалив свою обіцянку одним з перших внести законопроєкт про місцевий референдум. За місяці роботи в парламенті депутат так і не зареєстрував відповідну ініціативу, і не приєднався до розроблення проєкту №5512.

Партія «Опозиційна платформа – За життя» не виконала програмної обіцянки ухвалити закон «Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою». Представники фракції двічі вносили відповідний законопроєкт в Раду: першу ініціативу повернули на доопрацювання ініціаторам, другу – винесли на голосування, але не ухвалили (і навіть не всі члени фракції підтримали її). А за закон про всеукраїнський референдум ОПЗЖ не голосувала.

Також не виконана їхня партійна обіцянка про те, що українці на референдумах зможуть висловлювати недовіру інститутам влади. У другому законопроєкті, який подала ОПЗЖ, було передбачено, що на референдумі можуть вирішуватися питання довіри парламенту та уряду. Але не було положення про висловлення недовіри президенту. Крім того, цю обіцянку потрібно було втілювати у вигляді змін до Конституції.

Ще є шанс у «Опозиційної платформи» виконати обіцянку про те, що народ на референдумах зможе приймати рішення про відставку керівників місцевих органів влади. Зареєстрований законопроєкт про місцевий референдум це передбачає – потрібно буде тільки підтримати його в залі.

Які ще інструменти впливу на місцеву владу обіцяють українцям

Член фракції «Слуга народу» Орест Саламаха не виконав програмну обіцянку внести в Раду законопроєкт про введення громадського контролю за діяльністю чиновників і публічної оцінки їхньої роботи громадянами. Це, звичайно, могло стосуватися і посадовців місцевого рівня. Але законопроєкт депутат не подав за два роки.

Сергій Северин, теж зі «Слуги народу», в програмі обіцяв особисто внести законопроєкт «Про законодавчо закріплені обов'язки залучення громадян до обговорення спрямування частини бюджетів розвитку на модернізацію інфраструктури ОТГ». Знову-таки за два роки законопроєкт в Раді не з'явився – обіцянка провалена.

Ігор Васильківський зі СН зовсім забув про програмну обіцянку внести в Раду законопроєкт про народовладдя і передачу влади на місця.

Олександр Пасічний виконав обіцянку внести законопроєкт про посилення контролю місцевих громад. Разом з групою депутатів «слуга народу» зареєстрував його в березні цього року. Законопроєкт передбачає:

  • закріплення за бюджетами територіальних громад 30% обсягу ДФРР на реалізацію програм і проєктів регіонального розвитку;

  • закріплення формульного розподілу між місцевими бюджетами додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету витрат з утримання установ освіти та охорони здоров'я.

У процесі виконання обіцянка Ігоря Молотка з групи «За майбутнє» про те, що тарифи будуть формуватися виключно після узгодження з громадою. У червні 2021-го НКРЕКП передала повноваження щодо регулювання діяльності підприємств теплопостачання на місцевий рівень. Крім того, чекає розгляду законопроєкт щодо регулювання діяльності підприємств в сферах теплопостачання, централізованого водопостачання і водовідведення. Теоретично можливість реалізувати обіцянку є – «Слово і діло» буде стежити за роллю нардепа в цьому питанні.

Позафракційний нардеп Дмитро Шенцев обіцяв надати можливість громадам впливати на призначення керівників правоохоронних органів та інстанцій контролю. «Слуга народу» В'ячеслав Медяник обіцяв в програмі забезпечити контроль за раціональним використанням бюджетних коштів місць ними владою, а члени групи «Довіра» Борис Приходько – впровадити електронний моніторинг за діями місцевої влади. Всі ці обіцянки в процесі виконання.

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитися, що передбачає законопроєкт про місцевий референдум.

Також ми писали, з яких питань нардепи обіцяють провести референдуми.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: